Politieke partijen: analyseAls eerste en ter referentie een lijst van artikelen over de Nederlandse politiek, met de voornaamste gaande over de tegenstellingen tussen wat grote politieke partijen beweren te zijn, en dat waar ze zich in de praktijk voor inzetten, door stemmingen in het parlement en anderszins (voor liefhebbers: de zeer korte versie staat hier ):De in deze artikelen beschreven tegenstellingen blijken dramatisch te zijn - samengevat staat er dat:
De discussies die opgezette tijden losbarsten over het vertrouwen van de burger in de politiek zijn in feite allemaal op dit verschijnsel terug te voeren - alle andere argumenten zijn onbelangrijk, of onzin. Zoals blijkt uit onderstaande artikel (de Volkskrant, 26-10-2009, van verslaggeefster Yvonne Doorduyn)
En wat betreft de wat wijdere kring van de deskundige en waarnemers uit diverse kring over en eventuele hervorming van het kiesstelsel (Dagblad De Pers, 18-05-2010):
En dat is niet iets dat De Pers zo maar uit de duim zuigt, natuurlijk. Zie maar een paar maanden later, als het om de kabinetsformatie gaat. Het komt pas in Cohen's hoofd op om aan de SP te denken, als het al te laat is (uit: de Volkskrant, 04-08-2010, hoofdredactioneel commentaar)
En D66, de kosmopolieten die Nederland liefst morgen zouden opheffen, zitten nog vaster in de kosmopolitische oligarchie (de Volkskrant, 06-08-2010, ingezonden brief van Gert Gering (Tilburg):
En dit zijn niet het enige tekenen (DePers.nl, 15-03-2010, door Marcia Nieuwenhuis):
En weer gezellig samen bezuinigen en privatiseren. Dikke mik. Zelfs PvdA en VVD gaan, zoals al bewezen is de Paarse kabinetten, prima samen (de Volkskrant, 22-04-2010, door Douwe Douwes en Kim van Keken)
Dit is dus de reden voor het voor sommigen verbazingwekkende verschijnsel dat op verschillende tijden diverse combinaties van deze partijen aan de macht zijn geweest, maar dat door al die combinaties heen, er de continue trend was dat Nederland steeds meer op Amerika is gaan lijken (VARAgids, nr. 30-2010, door Marcel van Dam):
Dat van politici wisten we al, maar Van Dam voegt hier ook de journalistiek aan toe. En om te laten zien dat dit niet een één-mans mening van een brommerige oude socialist is:
Of in het kort en uit eigen kring (de Volkskrant, 01-02-2011, hoofdredactioneel commentaar, door Peter Giesen):
Oftewel: alleen de SP en een (steeds kleiner wordend) deel van de PvdA is nog links. En wie de benadeelden en begunstigden zijn van dit pact van de middenpartijen en van de Nederlandse oligarchie in het algemeen, is volkomen helder (de Volkskrant, 24-06-2010, door Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën, Tilburg):
Ook in 2010 wordt weer gebouwd aan een Paars kabinet (de Volkskrant, 05-07-2010):
Zie hier voor het bewijs dat Teulings een neoliberaal is van het zuiverste water, wiens enige doel is de staat af te douwen, en het recht van de sterkste te laten zegevieren. En dat past prima binnen de PvdA. De enige mogelijke conclusie van dit alles is dat de grote politieke middenpartijen op de hoofdpunten van de brede maatschappelijke visie één pot nat vormen. Allemaal zijn ze voor, in wat mindere of veel meer mate de neoliberale maatschappijinrichting (de Volkskrant, 07-05-2010, door J. Bernlef, schrijver):
De reden voor dit verraad aan de gewone burgers is dat de politiek een deel is van de middenklasse, die tezamen met de top, van dit beleid profiteert. Die samensmelting qua belangen van top en middenklassen heeft plaatsgevonden op bijna alle onderdelen van de maatschappij, tezamen een bijna onontkoombare bestuurlijke laag vormend die zichzelf benoemt, en met recht een vorm van oligarchie genoemd kan worden . De enige wat grotere partijen die daar dus niet aan meedoen, en op verschillende punten de kant van de lagere en lage middenklasse kiezen, zijn PVV en SP, en die worden dus door de "middenpartijen" weggezet als "extreem" en/of "populistisch" - waarmee ze zichzelf dus impliciet het etiket van grootburgerlijk-elitair opplakken. Kortom: wilt u voorkomen dat Nederland nog meer op het voor de top van de maatschappij zo "gezellige" Amerika gaat lijken, stemt dan niet op de "middenpartijen" die het zo goed met elkaar kunnen vinden. Bedenk uzelf wat de volgende briefschrijver ook heeft gedaan (de Volkskrant, 23-12-2009, ingezonden brief van Pieter Fokkink):
En waar de geïnformeerde burger achter is gekomen, is het volgende (de Volkskrant, 12-01-2010, door Peter Kanne, onderzoeker TNS NIPO):
Onderzoeker Kanne noemt als voorstanders van de prestatiemaatschappij de MKB-bedrijven. Dat een zeer selectieve keuze. Waar het om gaat, is dat de keuze voor de prestatiemaatschappij vrijwel unaniem de keuze is van de maatschappelijke top , en de hogere intellectuele en bestuurslagen. De kosmopolitische elite . Het is de politiek die namens de elite het scenario uitvoert dat de Nederlandse burgers met een meerderheid van 93 procent niet willen. Dat is hetgeen waar de burgers langzaam achter aan het komen zijn. Overigens pleit Kanne in zijn stuk als remedie voor de ontevredenheid van de burger voor een beperkt districtenstelsel en fusies van partijen. Oftewel: in de Angelsaksische richting. Het behoeft hier nauwelijks betoog dat dat volstrekt de verkeerde richting is - voor het Rijnlandse alternatief, zie hier . Oh, en laat u niet bedotten door zaken als Stemwijzer, want die staan vol met de verkooppraatjes die de politieke partijen zelf verkondigen, en reflecteren dus zeker niet het stemgedrag in de Tweede Kamer, de uiteindelijke maat voor hun ware aard (de Volkskrant, 03-02-2010, door Daan Akse, Zianab Akariou, Toon Geenen en 12 andere eerstejaarsstudenten politicologie aan de UvA - onderzoek begeleid door Laurens Buijs):
Het commentaar vanuit Kieskompas (de Volkskrant, 06-02-2010, door André Krouwel). Auteur Krouwel is politicoloog verbonden aan de VU en betrokken bij Kieskompas:
Dit commentaar laat zien dat Kieskompas beter opereert dan Stemwijzer, maar ook dat het uitgangspunt nog steeds hetzelfde is: de politiek programma's van de partijen. En die programma's zijn, enigszins raillerend samengevat, één grote leugen . Ook hier geldt dus de zegswijze uit Termen :
Meer over de achtergronden van het politieke liegen hier . En nog een voorbeeld van hoe de politieke partijen de wens van de meerderheid niet uitvoeren (de Volkskrant, 29-03-2010, van verslaggever Peter de Waard):
Maar in de politieke partijen zitten vrijwel universeel huizenkopers die in ruime meerderheid ook nog een verkeerde mentaliteit hebben. Types als:
Zodat dit er ook wel niet of in een sterk verwaterde vorm zal komen. En wat de kiezers nog meer door hun strot geduwd krijgen, blijkt in het kader van de bezuinigingen die naar aanleiding van de economische crisis van 2008-2009 in 2010 als noodzakelijk worden versleten. De Nederlander heeft een duidelijke visie op waar die bezuinigingen als eerste zouden moeten vallen (de Volkskrant, 29-03-2010, van verslaggever Peter de Waard)
Die post KH kan gevoeglijk als oplossing voor een tekort geschrapt worden, want ze bedraagt maar 40 miljoen. Dan houd je dus bijna uitsluitend buitenlandse uitgaven over. Volkomen eenduidig, en geen aarzeling over zoals de kop suggereert. Hetgeen daar natuurlijk staat omdat de intellectuele en maatschappelijke fine fleur juist tegen bezuinigingen op die posten zijn. Om aan de ene, linkse, kant het zielige-negertjes-helpen ideaal, en aan de andere kant het buitenlandse-invloed-waanidee. Hier één van die buitenlandse uitgaven (de Volkskrant, 01-04-2010, van verslaggever Theo Koelé):
Dat is dus 2 miljard weggebracht die we op dit moment heel goed zelf kunnen gebruiken. Afschaffen dus. Ontwikkelingshulp bedraagt circa 5 miljard. Dat is dus al 7 miljard van de noodzakelijke bezuinigingen. De wens van de burgers is dus duidelijk: als er zwaar bezuinigd moet worden, dan eerst op uitgaven aangaande zaken betreffende het buitenland. En dat is ook logisch: dat is geld dat niet hier, maar elders besteed wordt, en dus het meest effectief is qua bezuiniging. Geld dat je weggeeft als je zelf geen problemen hebt. Maar nu hebben we die problemen wel,dus verminder of stop je het weggeven. Maar dat is niet wat voorgesteld wordt. Dat zijn bezuinigingen op gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid, zie de verzameling hier . De reden daarvan is simpel: die voorstellen komen uit de bovenste derde van de maatschappij: politici, economen en soortgelijke "deskundigen", de media, enzovoort. Die bovenste derde van de maatschappij is sterk kosmopolitisch . Die heeft, als het erop aankomt, veel meer met het kosmopolitische ideaal dan met binnenlandse belangen. En dat is voor een groot deel weer niet echt idealisme, maar als zodanig verhuld eigenbelang. Binnenlandse belangen zijn voor een groot deel de belangen van de gewone burgers, en gewone burgers dat is klootjesvolk . En niet ons soort mensen van de bestuurlijke intellectuele en kunstzinnige elite die de bovenste derde van de maatschappij bevolken . Hier twee van die bezuinigers (de Volkskrant, 27-03-2010, door Willem Vermeend en Rick van der Ploeg, respectievelijk oud-staatssecretaris van Financiën en oud-staatssecretaris van cultuur):
Sociale zekerheid en zorg, maar geen woord over ontwikkelingshulp enzovoort - bijvoorbeeld de JSF. Elite-oligarchen , hier van de PvdA, die naar een revolutie hengelen. Een eerdere kwestie waarin de politiek de meerderheid der burgers bij het afval dumpte (de Volkskrant, 30-03-2010, door Peter de Waard):
De kwestie Europa dus. 63 procent was tegen verdere eenwording, en men heeft gewoon doorgezet. Met niet als gevolg dat er over de kleur van de servetten wordt beslist, maar dat Nederland naast zijn reguliere bijdrage van vele miljarden nog een miljard extra aan Griekenland moet gegeven wegens hun potverteren, en dat we door Europa gedwongen worden meer asielzoekers en immigranten toe te laten door het ondermijnen van beperkende maatregelen. Wat per maatregel ook weer miljarden kost - op jaarbasis. De logische conclusie zou zijn dat er iets moet gebeuren aan of de mensen die de huidige politiek bemannen, of er andere mensen moeten komen, of het hele stelsel verandert. Het eerste lijkt psychologisch onmogelijk, en kunnen we schrappen. Dan wordt het dus óf heel andere mensen, praktisch gezien: heel andere politieke partijen, of een ander stelsel. Dat eerste is deels aan de gang, met de opkomst van SP en PVV. Het tweede is het middel wat de huidige politici voorstellen, maar in dat geval om hun blijvende macht te verzekeren. Dat zijn namelijk voorstellen richting kiesdrempels, twee-partijenstelsels, enzovoort, zie Oligarchie . Een stelselvernieuwng zou ook deel kunnen uitmaken van een verbetering. Dit wordt besproken door Maurice de Hond, bekend opiniepeiler, die na de Fortuyn-"revolutie" al eens gewaarschuwd heeft voor een echte revolutie als er nu (is: in 2002) niet geluisterd zou worden naar het sterke onbehagen. Nu waarschuwt hij opnieuw (de Volkskrant, 14-10-2010, door Maurice de Hond):
Dat wil zeggen: als het niet helpt om op Geert Wilders te stemmen, toch niet het toonbeeld van de stem der gematigdheid, zal er de volgende keer op zijn minst nog radicaler gestemd worden. Of andere dingen gebeuren ... De Hond noemt twee sterk onderschatte factoren:
En die laatste is misschien nog wel belangrijker dan de eerste. waar de dissidente mening, nu over de islam of de immigrant, vroeger allen in kleine kring geuit kon worden en dus weinig steun, spiegeling en versterking kreeg, kunnen die stemmen elkaar nu vinden op het internet, en elkaar corrigeren en versterken. Je hoeft niet meer te te twijfelen of de islam al dan niet deugt - er zijn genoeg anderen die informatie en visies kunnen aandragen. "De bijbel is net zo slecht als de koran" is een van de verdedigingstrucs vanuit de oligarchie. Het is inmiddels volledig afgeschoten op het internet. De oligarchie probeert ook dit te negeren:
Of erger:
Het is ook duidelijk in welke richting het wel moet:
Een voorbeeld vanuit het tegendeel zijn de ontwikkelingen in het onderwijs: vanuit de bestuurlijke top werden hervormingen opgedrongen sterk tegen de zin van het veld van professionals, die uiteindelijk sterk negatief hebben uitgepakt . Waarna de laatste jaren de verantwoordelijkheid overgedragen is aan beroepsbestuurders, wat al bijna even grote problemen geeft . De oplossing is topdown op zijn minst deels te vervangen door of aan te vullen met down-top - in algemeen termen: door het voorzien in terugkoppeling . Hetgeen voor het politieke stelsel als geheel lastig te organiseren valt. En daarvoor is de Rijnlandse oplossing: het algemene beleidsterrein op te splitsen in professionele deelterreinen , en daarbinnen een down-top (deel)benadering te in te voeren. De kans is veel groter dat dit soort dingen niet gebeurt. Dan is de meest waarschijnlijke richting van de oplossing ook bekend:
Meer over die oplossing van 1848, een vorm van revolutie, hier . Een nakomertje: inmiddels (schrijvende 2011) is er een grote crisis binnen een van de organen van de oligarchie, de Europese Unie, in de vorm van de Griekse crisis. Ze weerspiegelt op een wat kleinere theatervloer hetzelfde drama als boven geschetst, zie hier . Een zoveelste bevestiging van wat al vele malen eerder is geconstateerd: tweederde van Nederland is tegen het neoliberale beleid (de Volkskrant, 17-09-2016, door Robert Giebels, Raoul du Pré):
Wilders gebruikte een paar maanden geleden de term "nepparlement" doelende op het feit dat het niet doet van de burgers willen. Wilders heeft volkomen gelijk. Dat is nou grappig ... Een bevestiging op een plaats waar je het echt niet zou verwachten (Joop.nl, 31-01-2017, door Maarten Middelkoop - Historicus ):
En deze meneer is nog steeds hoogst politiek-correct:
Een gore leugen: het "Het is niet de islam maar een doodenkele extremisten en veel verwarde mannen" was niet van de lucht te krijgen ... Maar ja, al die aanslagen, hè ... Die kan je niet uit het nieuws houden ... Nog een grappig geval uit de politiek-correcte hoek. Het betoog heeft een andere bedoeling, namelijk het zwart-maken van Donald Trump. Maar wat geheel onbedoeld alle zwart in het gezicht krijgt, is de hele oligarchische politiek (de Volkskrant, 03-09-2018, door Willem Melching, historicus):
En dat is het eigenlijk al weer allemaal. Melching betoogt dat Trump niet deugt omdat hij doet wat hij belooft. Terwijl "gewone politici" het volk van alles beloven ...:
Foutje van Melching want zijn voorbeeld klopt wel: professionele politici beloven het volk van alles, zoals 1000 euro, en geven uiteindelijk niets. Dat wil zeggen: aan het volk. Wat de beroepspolitici wel geven, is aan de elite. Ze geven aan de oligarchie. Daarom zijn bijna alle "professionele politici dus oligarchische politici: uiteindelijk profiteert er maar één, of hoofdzakelijk één: de oligarchie. de elite. Goldmans Sachs, Wall Street, New York, Groot-Israël, uh pardon: Amerika. En hij geeft nog een voorbeeld:
Brullen van de lach!!! Tijdens het revolutionaire tribunaal gaat dit nog eens voorgelezen worden. En daarna Hop!, de koppen ervan van Pechtold, Koolmees, In 't Veld en Sargentini. Met de opkomst van het Forum voor Democratie wordt nog eens helemaal duidelijk waar het allemaal om draait (ad.nl, 06-06-2019, door Tobias den Hartog ):
Oftewel: alle oligarchische partijen inclusief alle christelijke doen eraan mee. En ...
... het gaat maar over één enkel ding: vrije immigratie. Alle oligarchsische partijen zijn voor vrije immigratie, omvolking en homeopatische verdunning van de blanke bevolking . Alle FvD en PVV zijn daar tegen en willen de grenzen sluiten voor niet-westerse oftewel gekleurde immigratie. En in de landelijke politiek (de Volkskrant, 06-07-2019, door Frank Hendrickx):
Brullen van de lach!!! En:
Nogmaals brullen van de lach!!! Het partijkartel (de terminologie van Baudet voor wat hier de oligarchie wordt genoemd) regeert als nooit tevoren! En voor wie nog steeds denkt dat GroenLinks daar minder toe behoort (Volkskrant.nl, 02-10-2019, door Frank Hendrickx ):
Het kabinet Rutte-III is niet neoliberaal van de gewone soort, maar neoliberaal van de hoogste categorie: ze hebben de directe bealastingen die het sterkt werken op de hogere inkomens, verlaagt, en de indirecte belastingen, de BTW, die het sterkst werken op de lagere inkomens, verhoogd. Wat onmiddellijk de vraag opriep: waarom doet een partij zoiets? Iets dat niet allen direct tegen het door in de naam voorgedragen beleid ingaat, maat zich daarmeee ook blootstelt aan de zeer schadelijke confronatie daarmee. Van nu tot in de verre toekomst. Deze redactie had geen antwoord, tot het oog viel op de laatste zin, en daarboven bleek nog wat te staan:
DAT!!! was de reden: "Invloed van de FvD" is invloed tegen de steunpilaren van het GroenLinks-beleid: vrije immigratie en het multiculturalisme. Bij GroenLinks gaan de vrije immigratie en het multiculturalisme boven ALLES. Deze verzameling is vanwege de volkomen stabiliteit van de trends niet bijgehouden. Zoals de trend van de omvolking. Voor de volledigheid weer eens een gevalletje genoteerd (de Volkskrant, 19-08-2021, door Arnout Brouwers):
Net als bij alle voorgaande gevallen, alle generale- en kinder-pardonnen enzovoort, wordt de ruimst mogelijke vorm van immigratie als beleid aangenomen. Door de oligarchie:
De VVD stemde tegen omdat ze als geheid zeker wist dat de motie zou worden aangenomen, en ze probeert om stemmen bij de anti-immigratie-partijen weg te houden. De VVD is de grootste partij in de regerering en één van haar leden gaat over asielzaken. Die laat iedere week minimaal ruim 500 barbaren toe, met een huidige al een paar maanden durende piek van zo'n 700-800. Elite en oligarchie is omvolking. Voor het nageslacht nog maar even de uitslag opgezocht : Allemaal voor het tribunaal, na de Bevrijding. Naar site home . |