Haïti en Cuba

Af en toe komt Cuba in het nieuws, en dan gaat het meestal over het gebrek aan mensenrechten daar, of de onderdrukking van de vrije meningsuiting, of iets dergelijks. Ook Haïti komt af en toe in het nieuws, en dan gaat het over een onderdrukking door politieke of misdadige bendes, moorden, en dergelijke.

Ook buiten de politieke arena, en het Westerse nieuws is een deel van de politieke arena, wordt Cuba soms genoemd, naar aanleiding van sportprestaties, muzikale prestaties, en dergelijke. Een vast onderdeel van het repertoire zijn dan opmerkingen van het soort 'Van de jonge Cubaanse muzikanten die de communistische heilstaat van Fidel Castro tijdelijke mochten verlaten … ' (VARA TV Magazine, nr. 42-2004, p. 22).

Een rationele vergelijking van Cuba en Haïti, waar ook de mensenrechten een rol in spelen, gaat uit van de praktische indeling van waarden elders in detail beschreven, maar die samengevat kan worden in het Duitse gezegde: Erst kommt das Fressen, und dann der Moral. Hierin wordt uitgedrukt dat als je je elke dag zorgen moet maken om het dagelijkse brood en je lichamelijke veiligheid, een zaak als je politieke mening in het openbaar kunnen uiten volstrekt onbelangrijk is.

Met betrekking tot de gevallen Cuba en Haïti is zelfs de meest oppervlakkige kennis voldoende om te constateren dat het in Cuba met de basiswaarden van maatschappelijke rust, veiligheid, en voedselvoorziening veel beter gesteld is dan in Haïti  . Het zijn die maatschappelijke rust, veiligheid, en gewaarborgde voedselvoorziening die de Cubanen in staat stellen tot prestatie op het gebied van sport en muziek die ook in het buitenland opvallen. In vervolg op het vorige citaat: ' … tijdelijk mochten verlaten, hoorde je dat de traditionele muziek op het eiland bloeide als nooit tevoren.' (er volgen nog meer beschrijvingen van muzikale, dat wil zeggen: culturele, bloei op Cuba). In een wetenschappelijke context (een programma-serie over genetica, gepresenteerd door Paul Witteman en hoogleraar Hans Galjaard) is geconstateerd dat de gezondheidszorg op Cuba op een hoog peil staat, en wel zodanig dat ze zelfs bepaalde producten exporteren, en in Haïti is zelfs een gewone zwangerschap een gevaarlijke zaak  . Er werd door Galjaard ook een directe, wat algemenere vergelijking gemaakt met Haïti, en geconstateerd dat de Cubanen objectief gezien veel beter af zijn dan Haïtianen - dat is sinds die tijd alleen maar sterker geworden.

Het verschil tussen de laatste constateringen en de reguliere kritiek op Cuba ligt in de context waarin ze geuit is: de reguliere kritiek vindt plaats in een politieke context, en de positief uitvallende vergelijking buiten de politieke context, in het geciteerde geval een wetenschappelijke. Het is duidelijk dat de reguliere, Westerse kritiek dus niets te maken heeft met de objectieve feiten. Het is gewoon botte politieke propaganda.

Een enkel voorbeeld, gekozen omdat de berichten naast elkaar stonden. Het eerste, uit de Volkskrant, 03-01-2012, van correspondent Allart Hoekzema:

  Cubanen hoopvol over effect van pausbezoek

De bevolking van Cuba hoopt dat het aanstaande bezoek van de paus wezenlijke steun zal betekenen voor het proces van geleidelijke verzoening tussen de communistische regering en de katholieke kerk op het Caribische eiland. De paus zal Cuba eind maart bezoeken.   ...


Natuurlijk is de hele Cubaanse bevolking voor de paus, en de regering ertegen, want de communistische regering is fout in alle opzichten. Zoals een eindeloze stroom bericht van Allart Hoekzema al heeft laten zien. Dit geheel in tegenstelling tot de rest van Zuid-Amerika, dat een toonbeeld is van maatschappelijke vrede:
  Maffia gedijt in Boliviaans 'drugsparadijs'

De strategische ligging, het perfecte klimaat voor de cocaplant en de tandeloze regering,maken Bolivia tot een paradijs voor de maffia.

Tussentitel: Criminelen hebben betere helikopters dan de politie - Fernando Amarrio - Chef antidrugseenheid in Santa Cruz

Het gezicht van de onbekende was verminkt, zijn handen waren gebonden met metaaldraad en zijn beulen hadden onleesbare tekens in zijn rug gegraveerd. Het lijk werd eind november gevonden tijdens een operatie van de Boliviaanse antidrugspolitie FELCN op 20 kilometer van Puerto Suárez, een oostelijke stad die grenst aan Brazilië. Later stelden experts van de FELCN vast dat de tekens op het lichaam Chinese karakters waren.
    'We hebben te maken met een golf van afrekeningen in de regio', zegt Gary Prado, advocaat en veiligheidsadviseur in de subtropische zakenstad Santa Cruz de la Sierra, de economische motor van Bolivia. 'Het geweld duidt op een sterke aanwezigheid van Aziaten, Colombianen en Mexicanen, die nauwe banden hebben met lokale drugsclans.' Prado noemt zijn land een 'maffiaparadijs.'


En hadden we Mexico al genoemd? (de Volkskrant, 03-01-2012):
  Dodental door drugsgeweld stijgt

Zeker 12.000 mensen zijn het afgelopen jaar in Mexico om het leven gekomen door het geweld van drugskartels. In vergelijking met 2010 is dat een toename van 6,3 procent. Dat melden Mexicaanse media. Het geweld wordt steeds grimmiger. Bijna 600 mensen werden onthoofd. ...


Allemaal maatschappijen die veruit te verkiezen zijn boven het communistische, heidense, en eigenlijk best wel duivelse Cuba.

En hoe zorg ervoor dat het beeld van het duivelse Cuba blijft bestaan en versterkt wordt? Door manipulatie. Een dissident overlijdt door een auto-ongeluk. Dus je interviewt de weduwe en geef haar opinies een prominente plaats (de Volkskrant, 30-07-2011, van correspondent Marjolein van de Water):

 

Weduwe Cubaanse dissident denkt dat haar man niet toevallig stierf

Tussentitel: Ik heb geen enkele reden om deze versie te geloven - Ofelia Acevedo - Weduwe van dissident Oswaldo Payá

De nabestaanden van de Cubaanse dissident Oswaldo Payá geloven niet dat zijn dood een ongeluk was. 'Ik heb geen enkele reden om deze versie van de gebeurtenissen te geloven', aldus zijn weduwe Ofelia Acevedo over het onderzoeksrapport van de Cubaanse autoriteiten.
    Vorige week zondag kwam Payá om het leven nabij het Cubaanse La Gavina, toen de auto waarin hij zat tegen een boom reed. ...
    Bij het ongeluk kwam ook Harold Cepero Escalante om het leven, lid van dezelfde organisatie. De Spaanse en Zweedse overlevenden van het ongeluk zitten nog vast, en mogen niet met de nabestaanden praten. ...
    Payá's weduwe eist een gesprek met de overlevenden om uit hun mond te horen wat er die dag is voorgevallen. Payá's zoon zei dat zijn vader diverse doodsbedreigingen heeft ontvangen de laatste maanden. Zijn dochter zegt aanwijzingen te hebben dat de verongelukte auto doelbewust van de weg is gedrukt. ...


Maar natuurlijk. Ieder auto-ongeluk is natuurlijk de schuld van het regime.
    Maar vanwege de buitenlandse betrokkenheid blijft er natuurlijk aandacht, en komt de waarheid wat sneller in de pers (de Volkskrant, 01-08-2011, van correspondent Marjolein van de Water):
  Spaans politicus op Cuba aangeklaagd voor dood van dissident Oswaldo Payá

De jonge Spaanse politicus Angel Carromero (27) van de Partido Popular is in Cuba aangeklaagd voor dood door schuld. Hij bestuurde de auto waarin de Cubaanse dissident Oswaldo Payá vorige week zondag verongelukte.
    De overlevenden van het auto-ongeval hebben maandag de lezing van de Cubaanse autoriteiten bevestigd, namelijk dat er geen opzet in het spel was.   ...
    Bestuurder Angel Carrome raakte lichtgewond, evenals de Zweedse bijrijder Jens Modig, leider van de Jonge ChristenDemocraten in Zweden. 'Ik remde omdat ik een gat zag en een hoop zand', aldus Carromero in een videoboodschap die de Cubaanse autoriteiten maandag aan de pers lieten zien. 'Ik verloor de macht over het stuur. Er waren geen andere auto's bij betrokken.'    ...

Maar natuurlijk hebben die "dissidenten" kennis uit hogere bronnen, vandaar dat hun woorden een veel prominentere plaats dan de werkelijkheid - zie de de illustratie onder:
paya 1 paya 2

Want het is nu eenmaal zo dat het Cubaanse systeem des duivels is, dus moeten alle tegenstanders van dat systeem wel heiligen zijn, die per definitie de waarheid spreken, en hun woorden een prominente plaats krijgen ...
    Zoals deze (De Volkskrant, 27-03-2013, van verslaggeefster Irene de Pous):
  'Ons volk wordt geleidelijk wakker'

Dankzij haar populaire blog 'Generatie Y' groeide de Cubaanse dissidente Yoani Sánchez uit tot een wereldster. Onlangs mocht ze eindelijk uit Cuba reizen. Deze week is ze in Nederland.


'De eerste symptomen van mijn lange en intense reis worden zichtbaar. Ik word wakker en vraag me af waar ik ben, welke dag het is en in welke tijdzone ik zit', twittert de Cubaanse blogster Yoani Sánchez deze week vanuit Amsterdam. ...
    Een intense reis, zegt ze, waarbij ze spreekt met mensenrechtenactivisten, politici, maar vooral veel met journalisten. Niet zozeer om geïnterviewd te worden, maar om te leren over moderne journalistiek en om 'technische ideeën' op te doen. 'Ik wil mijn kennis op Cuba verspreiden als een virus, dat is mijn strategie', zegt de activiste.

En dit is één van de ideeën die ze kan opdoen.
  Sánchez begon in 2007 met haar blog 'Generatie Y'. Ze vertelt op dat blog over het dagelijks leven op Cuba en over de keerzijde van de communistische heilstaat ...

Dat je beter liegt met retoriek dan met feiten. Dus niet praten over de kapitalistische heilstaat Haïti maar wel over de communistische heilstaat Cuba. Die oneindig veel beter presteert dan de kapitalistische heilstaat. Waar je dus niets over schrijft, over die kapitalistische heilstaat. Haïti dus.. die kapitalistische heilstaat. Dit dus ter demonstratie van nog iets dat ze kan opsteken van de westerse journalistiek: je moet je leugens vooral veel herhalen uitleg of detail . Ze krijgen dan net de schijn van waarheid.
    Maar onze blogster heeft wel al het een en ander geleerd:
  Raúl Castro voerde economische hervormingen door. Werkt hij toe naar een ander Cuba?
'Het enige doel van de hervormingen is behoud van de macht. ...

Zou dat alsnog kunnen leiden tot een Cubaanse lente?
... Niemand bedenkt om te demonstreren tegen de lage salarissen of slechte arbeidsomstandigheden ...'

Gunst, dat lijkt als twee druppels water op een andere kapitalistische heilstaat: Amerika.

Na lange tijd gevuld met met enige regelmaat de standaard Koude Oorlogshetze weer eens een bericht uit de werkelijkheid (de Volkskrant, 27-03-2021, door Carlijne Vos):
  Cubaanse vaccins gaan testfase in, eind mei moeten vrijwel alle inwoners van Havana zijn ingeënt

Cuba is deze week begonnen met het vaccineren van zorg-medewerkers en vrijwilligers met twee zelfontwikkelde middelen. Het gaat om de vaccins Soberana 2 en Abdala, die beide de laatste onderzoeksfase zijn ingegaan. Eind mei moeten bijna alle twee miljoen inwoners van de hoofdstad Havana, als onderdeel van die derde testfase, met Soberana 2 zijn ingeënt.
    De Caribische eilandstaat denkt dat de vaccins in juni kunnen worden goedgekeurd en streeft ernaar eind van het jaar de hele bevolking van 11,2 miljoen zielen te hebben ingeënt. Daarna wil Cuba de vaccins verstrekken aan bevriende landen als Venezuela en Iran. Als de vaccins worden goedgekeurd, is Cuba het eerste Latijns-Amerikaanse land dat zelf een vaccin heeft ontwikkeld. Ook onder meer Mexico, Vietnam en Jamaica hebben al belangstelling getoond voor de Cubaanse vaccins.
    'Prachtig dat we nu voor een tweede kandidaat toelating hebben voor klinische proeven in fase 3', zo zei Eulogio Pimentel, onderdirecteur van het staatsbedrijf BioCubaFarma, eerder deze week tegen het Franse persbureau AFP over Soberana 2. 'Dit motiveert ons en geeft ons energie om verder te werken.' Cuba heeft nog drie andere vaccins in ontwikkeling, die net als de eerste twee gebruikmaken van een recombinant eiwit, een techniek die ook is toegepast door het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Novavax.    ...
    Cuba heeft een rijke geschiedenis in de ontwikkeling van eigen vaccins en medicijnen, die het land te danken heeft aan de Amerikaanse boycot in de jaren zestig van de vorige eeuw. De Cubaanse biotechnologie die in de jaren tachtig werd ontwikkeld om op eigen benen te kunnen staan, is volgens kenners van topniveau. Zo experimenteerde China vorig jaar bij de behandeling van covid-19 met het virusremmende middel interferon alfa-2b, dat Cuba veertig jaar geleden al ontwikkelde voor de behandeling van dengue (knokkelkoorts).
    In weerwil van de boycot en het economische isolement slaagde de toenmalige Cubaanse leider Fidel Castro erin een sterke gezondheidszorg en onderwijsstelsel op te zetten, waarvan het land nu de vruchten plukt. Tachtig procent van het vaccinatieprogramma wordt in eigen land ontwikkeld. Cubaanse vaccins tegen onder meer meningitis en hepatitis B worden naar veertig landen geëxporteerd. De medische brigades die Cuba al sinds 1963 de wereld in stuurt om - vooral bevriende - landen bij te staan bij rampen, zijn beroemd.
    Medische diplomatie is na toerisme nu zelfs een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor het nog steeds straatarme Caribische eiland. Vorig jaar april stuurde Cuba nog artsen naar Italië toen dat land op het hoogtepunt van zijn epidemie zat.

Kortom: een topland.
    Naar Carabische standaarden.
    En over Midden-Oosten zullen we het maar niet hebben, laat staan Afrika ...

Waarna het weer snel terugging naar het standaardpatroon. Aanleiding ... (de Volkskrant, 19-04-2021, door Joost de Vries):
  Machtsoverdracht Cuba

Ook na vertrek houdt Castro voet op rem

Raúl Castro (89) stapt maandag van het podium ...

De boodschap:
  ...    De wisseling van de wacht vindt plaats midden in een van de zwaarste economische crises in decennia. ...

Oftewel:
  Alle decennia sinds de Cubaanse revolutie wordt Cuba getroffen door de zwaarste economische crises in decennia.

En dat smeer je dan weer uitgebreid uit:
  ... rampjaar ... tekortkomingen ... staatsgeleide economie ... kromp in 2020 ... herstel is nog niet in zich... economische malaise ...
    ...zegeningen van het socialisme ... dagelijks urenlang in de rij staan ... bijna lege schappe... economie een extra duw naar beneden... zonder de dollars en euro's van buitenlandse bezoekers ...
    ... schurende realiteit ... binnenlandse productie ...productie van voedsel... structurele problemen en schiet tekort ...
    ... economische teugels ... viere ...economisch is het land een ramp... geen enkele vooruitgang ...
    ... Cuba is nog nooit zo arm geweest ...

Het resultaat voor die continue reeks mislukkelingen sinds de Cubaanse revolutie:
  ... De bevolking is hoog opgeleid en leeft langer dan de inwoners van buurlanden ...

Misschien is een idee voor die buurlanden om ook iets Cubaans te proberen ...

Hier het laatste bericht over Haïti. Ja, het is allemaal nog veel erger geworden (de Volkskrant, 11-07-2024):
 

De Volkskrant bericht er, merkwaardigerwijs, uitgebreid over. Dit is al minstens het zesde grote bericht de afgelopen maanden. Bij het zien van deze was de reactie van deze redactie:
  12 miljoen boeven houden 12 duizend mensen gegijzeld

Het neoliberalisme ius een superieur systeem.


Naar In het kort  , Anti-communisme  ,  of site home  .