Bronnen bij Haïti en Cuba: zorg

Een vergelijking van de zorg op Cuba en Haïti (de Volkskrant, 21-05-2007, van verslaggevers Jan Pieter Ekker en Ronald Ockhuysen):
  Michael Moore trapt VS in Cannes weer op ziel

Meester van de retoriek hekelt Amerikaanse zorgstelsel. | Rel rond opnamen op Cuba.


Michael Moore heeft weer toegeslagen. Drie jaar nadat hij de Gouden Palm had gewonnen voor zijn anti-Bush-pamflet Fahrenheit 9/11, presenteerde de Amerikaanse documentairemaker in Cannes de documentaire Sicko. Daarin richt Moore zijn pijlen op de Amerikaanse gezondheidszorg. ...
    Geheel in stijl volgde er onmiddellijk een politieke rel: met opnamen op Cuba, waar zieken volgens Moore beter worden geholpen dan in de VS, ...

Althans, voor de gewoen mensen ...

En (VARA TV Magazine, nr. 12-2008):
  Programma-aankondiging Arte: Zoom Europa, 28-03-2008, 19:00 uur.

Charter

 Zieke Portugezen laten zich maar al te graag verzorgen in Cuba - een vluchtroute die steeds populairder wordt, constateert Zoom Europa. De constructie: een dorp geeft 50.000 euro aan Cuba om de infrastructuur te verbeteren, in ruil daarvoor krijgen de inwoners medische verzorging op het eiland.

OK, dat was Cuba, de socialistische heilstaat zoals er altijd bij wordt gezegd. Nu de kapitalistische heilstaat vlak in de buurt (de Volkskrant, 07-09-2009, door Iñaki Oñorbe Genovesi):
  Armoe en geweld maken zwangerschap voor Haïtiaanse vrouwen en hun kind tot een levensgevaarlijk avontuur

Eerst maar zien of de baby overleeft

In het Hôpital Jude Anne in Haïti wordt getracht het noodlot te keren door zwangere vrouwen zo goed en zo kwaad als het gaat te helpen.


Halsstarrig weigert de bewaker het ijzeren hek open te doen. De twee hoogzwangere vrouwen komen het ziekenhuis niet in. Dat ze zojuist met spoed vanuit een mobiele kliniek in de sloppenwijk La Salines zijn gebracht, lijkt hem weinig te deren. Hôpital Jude Anne mogen ze niet zomaar binnen, zegt hij nors. Vier andere Haïtiaanse vrouwen in verwachting tonen dat hij meent wat hij zegt. Ook zij proberen al een tijdje vergeefs voorbij de bewaker te komen.   ...
    Het besloten pleintje ziet haast zwart van de zwangere vrouwen. Ze happen naar adem, knielen, hurken en steunen tegen muren of zenuwachtige familieleden. Een enkele zwangere, fanm ansent zeggen de Haïtianen in het Creools, staart wezenloos voor zich uit. De meeste aanstaande moeders jammeren echter de laatste momenten van hun zwangerschap aaneen. Hopend dat ze op tijd het gebouw in zullen kunnen schuifelen voor de bevalling.
    Binnen weerkaatst het gegil en het gehuil van meisjes en vrouwen door de gangen van de benedenverdieping. Een oudere vrouw werpt zich krijsend op de grond. Ze heft haar handen ten hemel en prevelt gebeden om de zoveelste wee op te vangen. ‘Jezus, geef mij kracht! Jezus, laat mij deze pijn doorstaan!’ Haar jongere zus en moeder bidden driftig mee.
    Als alles meezit, zal de oudere vrouw uit Port-au-Prince straks bevallen van haar vijfde kind. Een normaal aantal in de Haïtiaanse hoofdstad. Op het straatarme platteland ligt het gemiddelde zelfs nog hoger. Hoeveel er blijven leven? Dat is een ander verhaal, zegt verpleegkundige Gaël somber: 63 op de duizend baby’s gaan binnen een jaar dood in Haïti. Veruit de slechtste cijfers in het westelijk halfrond.
    En dat is nog maar de helft van haar pessimistische verhaal. Neem de kraamsterfte als gevolg van complicaties rond de zwangerschap en de bevalling. Per 100 duizend geboortes laten 523 Haïtiaanse vrouwen het leven. Bijna de helft door eclampsie: hoge bloeddruk gevolgd door een epileptische aanval. Een gevolg van de verschrikkelijke armoede en haast permanente geweldsdreiging die over Haïti hangt.
    Maar ook onhygiënische en onverantwoorde thuisbevallingen en te laat afreizen naar een ziekenhuis – ‘ze wachten tot de goede God wat doet’ – spelen een rol bij het sterftecijfer dat ruim veertig keer hoger ligt dan in Nederland. Om maar te zwijgen van de honderden Haïtiaanse vrouwen die doodbloeden als gevolg van illegale abortussen.    ...

Oftewel: in de kapitalistische heilstaat is het echt oneindig veel beter dan in de communistische ...


Naar Anti-communisme  , of site home  .

20 jun.2007