Bronnen bij Economen: ECB

De Europese Centrale Bank is een relatief nieuwe instelling. Opgericht om een Europees monetait beleid aan te sturen.

De clou hierin is "Europese", want dat staat niet voor "Europa" maar de "Europese Unie", en dat is de eerste stap naar een Europees Imperium uitleg of detail , een instelling van Het Kwaad . Iets wat men aangaande de Imperia Rusland en China altijd zelf heel adequaat weet te beschrijven.

Daarbij hanteren de Chinese en Russche Imperia verbaal nog de schijn dat ze er voor het hele volk zijn. Het Europese Imperium is, net als het Amerikaanse, neoliberaal, en is er dus uitsluitend en alleen voor de rijken uitleg of detail .

Het is dan ook geen wonder dat, speciaal in combinatie met de term "bank", het instituut ECB bij alles wat zij gedaan heeft, precies het verkeerde heeft gedaan.

Waarvan hier het enig noodzakelijke voorbeeld, aangezien het ook meteen het meest grootschalige voorbeeld is (de Volkskrant, 08-09-2016, door Koen Haegens):
  Gratis geld voor bedrijven

In een wanhopige poging de kwakkelende economie te stimuleren, leent de Europese Centrale Bank sinds kort (bijna) gratis geld aan grote ondernemingen. Waarom geeft ze dat geld niet aan de burgers?


Dankzij de geldpolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB) lenen grote ondernemingen sinds enkele maanden vrijwel gratis geld. Sinds juni koopt de ECB hun schulden op. Dat stelt bedrijven in staat dure, oude leningen te vervangen door spotgoedkope nieuwe. Ze betalen zo de komende jaren fors minder rente.
    Dinsdag kregen twee concerns, het Duitse Henkel en Sanofi uit Frankrijk, zelfs geld toe op een lening. Eerder deze zomer slaagde ook Deutsche Bahn daarin. ... 

Over deze kwestie wordt al gepraat vanaf het begin dat ze gestart is. Deze redactie had geen zin op de onzin ervan in te gaan, omdat het geen zin heeft te gaan strijden over de vraag of de maan van groene kaas is - wat iedereen die het wilde kon constateren:

  Tussentitel: Dit is absurd. In een normale wereld zou dit niet kunnen - Hyung-Ja de Zeeuw - kredietstateeg bij ABN Amro

Met dien verstande dat men hardnekkig weigert de echte reden te noemen waarom het waanzin is:
  De nadelen
De nadelen zijn evident. Zo brengen de extreem lage rentes de pensioenen in gevaar. Fondsen, op zoek naar rendement, worden gedwongen steeds risicovoller te beleggen.
    Ondertussen zeggen de rentes weinig meer over het risico dat een bedrijf niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Ook veel minder kredietwaardige bedrijven blijken de afgelopen maanden steeds goedkopere leningen af te kunnen sluiten.
    Zinvol of niet, het einde is nog lang niet in zicht. ...

De ware reden dat het niet werkt, is dit: "gratis geld" betekent dat bedrijven meer winst maken, wat gaat naar de aandeelhouders en de financiële wereld, wat gaat (voor een groot deel) naar de Joden en Joodsisten van Goldman Sachs enzovoort uitleg of detail .

Het grote zwarte gat van de Kaaiman Eilanden, Dubai, enzovoort.

De aanleiding om toch inhoudelijk op de waanzin in te gaan, is dat al het voorwerk al is gedaan, in een artikel begeleidend bij het voorgaande (de Volkskrant, 08-09-2016, door Koen Haegens):

 

Geef alle burgers in EU 3.000 euro, is dat niet beter?


Wat de laatste mode is in deze discussie. Tot nu toe ook alleen maar in abstracto, maar nu is het dus uitgewerkt. Met het voor de hand liggende resultaat:
  Kan het ook anders?
De voorstanders van 'helikoptergeld' denken van wel. Waarom gaat dat geld niet naar de burgers? Gewoon, handje contantje? Dat kan in de vorm van een belastingkorting, een rentevrije lening of een soort burgerdividend. De ECB heeft de afgelopen tijd meer dan 1.000 miljard euro in de financiële markten gestoken. De eurozone telt zo'n 340 miljoen bewoners. Dat zou per persoon dus neerkomen op een extraatje van bijna 3.000 euro. Het is quantitative easing, maar dan voor gewone mensen. QE for People, zoals de naam luidt van een actiegroep die hiervoor pleit. Het achterliggende idee is dat gewone consumenten het geld wél uitgeven aan nieuwe auto's, koelkasten en voedsel. Met alle positieve gevolgen voor de economie van dien.

Gunst ...

Dat komt dus uit zeg maar "linkse" hoek. En nu blijkt men opeens, simsalabim, de kritische blik weer terug te krijgen:
  Wat zijn de bezwaren?
Geld uitstrooien over het volk is een behoorlijk ongerichte maatregel. ...

Inderdaad: het alleen aan de rijken geven is veel gerichter.
   ... Wie zegt dat mensen het daadwerkelijk uitgeven? ...

Het staat er echt, hè ... je zou bijna er een schermafdruk bij leveren om het bewijs te leveren.

De riposte is: "Dat geldt nog oneindig veel harder voor het geven aan de rijken, ploert!"
   ...De een lost er schulden mee af, een ander heeft al een goed inkomen en zet het op de bank. ...

"Dat geldt nog oneindig veel harder voor het geven aan de rijken, ploert!"
   ... Om het effect van helikoptergeld te vergroten, zou je moeten nivelleren. Een Nederlander met een uitkering of de gemiddelde Griek krijgt in dat scenario meer dan een rijke Duitser. Uit onderzoek is bekend dat extra geld voor arme mensen de economie een grotere stimulans geeft, omdat zij minder sparen....

Daarom ben je dus een ploert ... Omdat je wel weet hoe het werkt, maar toch gewoon het geld aan de rijken wilt geven.
   ... De vraag is of dat praktisch en politiek haalbaar is. ...

Klopt. Omdat in het Europese Imperium, en trouwens ook in nationale "vrije" dat wil zeggen neoliberale economieën, de ploerten uitleg of detail en psychopaten uitleg of detail de baas zijn.
   ...Voor de ECB gaat het hoe dan ook te ver. De bank is nu al niet gelukkig met haar politieke rol, laat staan dat zij expliciet inkomenspolitiek wil bedrijven.

Een smerige leugen: de ECB bedrijft zeer expliciet inkomenspolitiek: ten gunste van de rijken. Nota bene toegegeven in het begin van het artikel:
   De ECB probeert van alles om de Europese economie te reanimeren. Het fenomeen 'negatieve rentes' deed al z'n intrede. En Frankfurt heeft inmiddels zo veel schuldpapier opgekocht dat sommige analisten vrezen dat we door de voorraad heen raken. Stiekem maakt de ECB hier uiterst politieke keuzen. Over rijk en arm, bijvoorbeeld. De miljarden die in de financiële markten worden gepompt, doen de prijzen van obligaties, aandelen en onroerend goed stijgen.

Wat een gorigheid, allemaal.


Naar Economen , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .