Bronnen bij Het alfa- en bèta-denken: oprechtheid

Een van de kwalen van bèta's is naïviteit of oprechtheid. Dat uit zich natuurlijk al vroeg. Onder een column van één van de twee auteurs die samen schrijven onder de nom de plume Wiskundemeisjes (de Volkskrant, 20-03-2010, column door Ionica Smeets):
  Ik schrijf een brief aan mijn jonge ik over priem-getallen

Aan het eind van de Boekenweek leek het me mooi om net als de 75 auteurs in de prachtige bundel ‘Titaantjes waren we’ een brief aan mijn jonge ik te schijven.

Lief pubermeisje Ionica,

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het is tijd dat je ontdekt wat je écht leuk vindt. Op school vind je het vooral fijn om goede cijfers te halen. Je vindt daarom alle vakken wel leuk, behalve dan gymnastiek en tekenen (waarvoor je nooit meer dan een 6 haalt, en die voldoende krijg je vooral omdat de leraren vinden dat je zo aandoenlijk je best doet).
    Maar er is niets waarover je echt enthousiast bent, niets waarover je ’s avonds na het eten wilt nadenken, niets om je tanden eens in te zetten.
    Ik weet vrij zeker dat er iets is dat je geweldig vindt: wiskunde. ...
    ... Als je dit bewijs inderdaad mooi vindt (en dat is zo, toch?), koop dan eens een boek over getaltheorie. Er zal een wereld voor je opengaan.
    Ten slotte nog een klein advies: als je straks voor het eerst naar de disco gaat, doe dan niet je favoriete roze Snoopy-trui aan. Geloof me.

Liefs,
Ionica Smeets

Ook zoiets dat bèta's moeten leren: sociaal liegen. Hier in de vorm van het dragen van kleding niet omdat jij, maar anderen dat de leuke of goede kleding vinden.


Naar Alfa en bèta denken  , of site home  .

24 mrt.2010