Toelichting bij In het kort: Amerikaanse Neandertalers

De Amerikaanse politieke elite heeft altijd een sterke stroom van Neandertal-achtigen gehad: dikschedelig en veel krachtpatserij. Bekende figuren uit de vorige generatie zijn Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Jean Kirkpatrick, Madeline Albright. De huidige generatie is vrij groot en wordt gevormd door Richard Perle, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Dick Cheney, Condoleezza Rice, George Bush, en nog vele anderen. Zij zullen de wereld beheersen tot deze beschaafd wordt .


Uit: De Volkskrant, 17-06-2005, door Paul Depondt

De val van Babylon

Tussentitel: Schatkamer Irak is een necropool van voorgoed verloren erfgoed

Een van de meest hartverscheurende beelden van de oorlog in Irak, naast de schrijnende beelden van al het menselijk leed, is dat verslag van een van de vele persconferenties van Donald Rumsfeld. De Amerikaanse minister van Defensie had het laconiek over het plunderen en de wanorde in Bagdad, die hij 'erg fijne dingen' noemde, want die chaos was een uiting van vrijheid en 'vrije mensen doen soms onjuiste dingen omdat ze vrij zijn'.
    Rumsfeld gaf commentaar op televisiebeelden van een man die een gebouw uit liep met een antieke vaas. In april 2003, kort na de overrompeling van Irak door de coalitietroepen, werd het Nationaal Museum van Bagdad leeggeroofd; eeuwenoude stukken werden door Irakese plunderaars vernield, andere werden door gewapende bandieten meegenomen, al zijn er tijdens het oorlogsgeweld gelukkig ook vele spijkerschrifttabletten en stèles in kelders, alkoven en bunkers in veiligheid gebracht.
    Op televisie zag je aandoenlijke beelden van een wanhopige en huilende curator van het museum bij lege vitrines en stukgeslagen beelden: kunst was in die dagen weerloos. Minister Rumsfeld echter vond het allemaal 'een beetje overtrokken'. Op zijn briefing zei hij: 'Mijn hemel, waren er in Irak zoveel vazen?' Iedereen kon blijkbaar lachen om die oneliner van Rumsfeld.   ...


Naar In het kort  , of site home .