Bronnen bij Productieven en improductieven: improductieven

Onder staan voorbeelden van beroepen die niets produceren, maar desondanks ruim betaald worden voor hun "werkzaamheden". De genoemde voorbeelden zijn van beroepen waarin diensten worden verleend als "financieel tussenpersoon", waarvan de werkelijke waarde zeer twijfelachtig is, en die betaald worden op een hoog niveau.
 

Uit: De Volkskrant, 27-10-2005, van verslaggeefster Leonoor Meijer

Reportage | Honderden tussenpersonen confereren over de vraag hoe hoog de premies in het nieuwe zorgstelsel worden

Meer provisie en meer informatie gevraagd

De verzekeringsmarkt wordt zenuwachtig, nu het nieuwe zorgstelsel akelig dichtbij komt. Waar blijven de bedragen? En 2 procent provisie, is dat niet wat weinig?

Tussenpersonen op weg van het ene seminar naar het andere,
woensdag op het congres van de NVA in Houten.

Red.:   Uit het uiterlijk van deze lieden valt de hoogte van hun betaling en de zeer beperkte waarde van hun werkzaamheden zonder verdere toelichting af te lezen.


Uit: De Volkskrant, 07-10-2005, van verslaggever Frank van Alphen

'Zakkenvullersreclame' wekt woede op

Tussentitel: 'Hypotheekadviseur houdt nog 1400 euro over voor duikcursus'

Verzekeringsadviseurs willen de radiodiskjockey Henk Westbroek de mond snoeren. In een radiospotje voor de Vereniging Eigen Huis (VEH) beweert de Utrechtse zanger dat hypotheekadviseurs een reisje naar een tropisch eiland verdienen aan elke hypotheek die ze afsluiten.

...    In de gewraakte commercial, die onder meer te horen is op Radio 3, Radio 538 en Sky Radio, doet Westbroek een quiz waarbij een luisteraar moet raden hoeveel een adviseur gemiddeld verdient aan een hypotheek. De kandidaat kan kiezen tussen a) een magnetron, b) een wasmachine of c) een tripje naar de Malediven. Antwoord c is goed.
    De VEH, die met de spotjes aandacht vraagt voor haar eigen hypotheekadvies, is niet van plan Henk Westbroek uit de ether te halen. 'We kunnen onze beweringen prima onderbouwen', zegt Hans André de la Porte, de woordvoerder van de VEH. 'Gemiddeld verdient een hypotheekadviseur 2,5 procent provisie op een hypotheek. Voor een hypotheek van twee ton krijgt hij 4800 euro. De huizenkoper betaalt bij ons maximaal 1900 euro voor een hypotheekadvies plus het afsluiten van die hypotheek. Van het verschil, 2900 euro, kun je met gemak tien dagen naar de Malediven. Zo'n vakantie wordt aangeboden voor ongeveer 1500 euro. De adviseur heeft nog 1400 euro over voor een duikcursus.' ...


Red.:   De volgende groep van improductieven, die van de beleidsmedewerkers, heeft ook nog een grote mond:
 

Uit: De Volkskrant, 18-03-2006, door Nabil Taouati, en anderen

Niet links, niet rechts, wel progressief

Tussentitel: De huidige verzorgingsstaat is een bron van inactiviteit en verstarring

Twintigers en dertigers uit PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks, hebben zich verenigd in Lux Voor. Waarom Nabil Taouati (en negentien anderen) het wegsukkelende Nederland wakker gaan schudden.

...   Wij, twintigers en dertigers van de PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en D66, geloven dat zo'n Nederland mogelijk is, mits verbeelding en nieuwe bevlogenheid ruimte krijgen. Een bundeling van politiek-maatschappelijke krachten moet een nieuwe Doorbraak mogelijk maken. Niet in één partij, maar in een brede, vooruitstrevende beweging - dwars door de bestaande partijen heen. ...
    De tijd dringt. De komende jaren moeten we antwoorden vinden op grote uitdagingen. Een onderklasse groeit, voornamelijk in de grote steden. Een gapende kloof tussen armen en rijken, hoog- en laagopgeleiden, moslims en niet-moslims, zwart en wit, is hiervan de angstaanjagende voorbode. Tegelijk doemt de vergrijzing op als een donderwolk aan de horizon van ons verzorgingssysteem. En dat allemaal tegen de achtergrond van een meedogenloze concurren-tieslag met China, India en de VS.  ...
    Dit Niemandsland stopt hier. De huidige verzorgingsstaat moet plaatsmaken voor een ontplooiingsstaat, en het vermolmde openbaar bestuur moet radicaal worden hervormd. Kernwoord hierbij is dynamiek. Onze economie, onze maatschappij en ons politiek systeem moeten véél flexibeler worden. Een zelfbewuste én inclusieve identiteit kan de saamhorigheid waarborgen tussen burgers met verschillende leefstijlen, etnische, religieuze, culturele en nationale achtergronden. We doen alvast enkele voorstellen, soms nieuw, soms al eerder bedacht, maar sowieso hard nodig. Ze zijn het begin van een visie op een nieuw Nederland.
    De huidige verzorgingsstaat is allereerst te veel een bron van inactiviteit en verstarring geworden. Burgers moeten juist de gelegenheid hebben om zichzelf te ontplooien, kennis en expertise te vergaren en die over te dragen. Zonder nieuwsgierigheid en innovatiedrang delft Nederland in de globaliseringsstrijd het onderspit. Ons idee van de ontplooiingsstaat gaat uit van individuele ontwikkeling en participatie van de burger.
    Wij geloven in individuele ontwikkeling vanuit een positief mens- en maatschappijbeeld. Het is aan de samenleving als geheel - niet alleen de overheid - om ontplooiing van de burger op sociaal, cultureel, economisch en geestelijk vlak mogelijk te maken. Sinds de Tweede Wereldoorlog is onze economie drastisch veranderd. Dit maakt menselijk kapitaal steeds belangrijker. Een 'creatieve klasse' moet de aanjager worden van een innovatief en technologisch hoogwaardig Nederland. ...

Wie zijn Lux Voor? [vetgedrukt onder van IRP, red. IRP]
Nabil Taouati (30), bedrijfskundige, beleidsmedewerker Den Haag
Joop Hazenberg (28), historicus, beleidsmedewerker in Den Haag
Jolanda Terpstra (27), politicologe, adviseur Europese Zaken provincie Utrecht
Inge Veldhuis (28), advocate, Allen & Overy LLP
Norbert Both (35), politicoloog, beleidsmedewerker in Den Haag
Peter van Grinsven (29), politicoloog, Instituut Clingendael
Maud v. d. Wiel (31), bestuurskundige, wethoudersassistent A'dam
Mariska Robeerst (25), docente maatschappijleer
Marc den Hertog (31), jurist, werkzaam bij een mediabedrijf
Roderik T. Potjer (29), communicatie, Pauw Sanders Zeilstra Van Spaendonk
Mei Li Vos (35), politicologe, voorzitter Alternatief voor Vakbond
Hans Teengs Gerritsen (31), jurist, wethoudersassistent in A'dam
Ian van der Kooye (34), manager vrouw- en gezinsopvang, HVO-Querido
Elise Moeskops (23), studente politicologie, medewerker restaurant Envy
Inke Schaap (32), gezondheidswetenschapper, werkt in de geestelijke gezondheidszorg
Sebastiaan Capel (30), sociaal-geograaf, fractiemedewerker in A'dam
Rogier Klimbie (32), historicus, werkzaam in Den Haag
Ewoud Poerink (30), historicus, Instituut voor Publiek en Politiek
Michiel Mulder (26), vastgoedeconoom
Jan-Sebastian van Lissum (29), econoom, duo-raadslid stadsdeel Amsterdam-centrum


Red.:   Lux Voor heeft een zusterorganisatie met deels dezelfde mensen, genaamd de Jongerenvakbond, zie hier . Dat er reacties zouden komen was voorspelbaar. Eerst een wat formele:


Uit: De Volkskrant, 23-03-2006, door Elisabeth Spaan, verbonden aan het ouderenplatform van de SP in Amsterdam

Lux Voor is neoliberaal

Het streven van de initiatiefnemers van Lux Voor is niet progressief, maar getuigt van egoïstisch neoliberalisme, meent Elisabeth Spaan.


Een groepje hoogopgeleide mensen rond de 30 afkomstig uit verschillende partijen hebben elkaar gevonden: een visie op een Nieuw Nederland. ...
    Maar waar staan ze voor?
    In de eerste plaats willen zij een samenleving waarin de individuele ontplooiing voorop staat, en niet, zoals nu, de verzorging. Is dat werkelijk zo, en is het nieuw? Want meer dan tweehonderd jaar geleden is het liberalisme, waarin het idee van individuele ontplooiing centraal staat, in de westerse samenleving geïntroduceerd.
    De economische uitvoering/uitwas van het liberalisme, het 19de eeuwse kapitalisme, heeft door zijn exclusieve macht onbeschrijfelijke wantoestanden laten ontstaan. Het socialisme en de democratie kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. Maar pas na een groot aantal sociale wetten in het begin van de 20ste eeuw en na de Tweede Wereldoorlog is in West-Europa een sociale markteconomie ontstaan. Niet alleen om oorlogen in Europa uit te bannen, maar ook om de structurele armoede die samenhangt met een extreem vrije markteconomie te voorkomen. ...
    In een extreem vrije markteconomie ontstaat door de fluctuaties structureel armoede. Mensen die regelmatig met armoede te maken krijgen, komen vaak nooit meer boven de armoedegrens.
    In deze visie op een nieuw Nederland is het niet de creatieve elite of de middenklasse die de zorg voor deze lage inkomens op zich neemt, ook niet de staat, want die is geminimaliseerd. Nee, zij moeten solidair zijn met elkaar. Dat is niet nieuw. Ondanks de retoriek staat Lux Voor niet voor 'niet links niet rechts, wel progressief', maar gewoon voor egoïstisch neoliberaal conservatisme.
 

Red.:   Nu de veel leukere en puntigere reacties van het publiek, in een klimmende reeks:


De Volkskrant, 25-03-2006, ingezonden brief van R. E. Walsen (Kampen)

Afspiegeling

Lux Voor, een beweging voor hoogopgeleiden. Men kan zich afvragen of deze beweging een afspiegeling van de bevolking is.


De Volkskrant
, 25-03-2006, ingezonden brief van Henk van de Haterd (Oss)

Tweede Kamer

Lux Voor, alternatief voor vakbond van HBO+ voor HBO+.
    Wedden dat ze allemaal graag in de verkleinde Tweede Kamer willen om dit 'nieuwe' beleid vorm te geven.
 

De Volkskrant
, 25-03-2006, ingezonden brief van Jan van Londen (Lochem)

Duurbetaalde tijgers

Volgens de Volkskrant moet ik wakker geschud en wel door Lux Voor (Voorpagina, 18 maart). Afkomstig uit allerlei partijen gaan twintigers en dertigers dat doen.
    Toen heb ik even hun beroepen op een rijtje gezet: het gaat om beleidsmedewerkers, een student, politicologen, een advocaat en drie juristen, een bestuurskundige, een docent, een communicatiedeskundige, een manager, een gezondheidswetenschapper, historici en economen.
    Kortom: niet een bakt brood, niet een bouwt huizen, niet een last schepen in elkaar. Een stelletje theoretici die mij even komen vertellen hoe het moet. Duurbetaalde papieren tijgers zou opa zeggen. Ga alsjeblieft wat anders doen, jongens en meisjes, liefst wilt nuttigs. Getver.


Red.:   En dat laatste kan de redactie niet beter formuleren. Wat een smerige boel zeg, de luxe paarden die het voer van de ouderen willen stelen.


Addendum oktober 2006:
  Een oordeel is al uitgekomen, namelijk dat inbesloten in de voorspelling van Henk van den Haterd:


Uit: De Volkskrant, 13-10-2006, door Arnold Koper

Flexwerkers in de ontplooiingstaat

Toen ongeveer een jaar geleden het Alternatief voor de Vakbond (AVV) werd opgericht, verwachtten de initiatiefnemers binnen een jaar zo’n vijftigduizend leden te kunnen inschrijven. In sommige publicaties werd zelfs gewag gemaakt van tweehonderdduizend leden binnen een paar jaar. Die waren nodig om een plaatsje te kunnen opeisen in het zenuwcentrum van Nederland polderland: de Sociaal-Economische Raad.
    Wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Maar volgens de jongste berichten telt het AVV rond de tweeduizend leden en is het zijn belangrijkste initiatiefnemer, tevens onbezoldigd voorzitter en mediatrekpaard, kwijt. Politicologe Mei Li Vos komt namelijk, als de voortekenen niet bedriegen, in de Tweede Kamer voor de PvdA. Voor het toch al kwakkelende AVV zou dat wel eens de doodsteek kunnen betekenen. En je kunt je afvragen of Vos haar vakbondje niet vooral als springplank heeft gebruikt om op het parlementaire pluche te belanden. ...
    Conclusie nummer drie is dat het ontslagrecht moet worden versoepeld om de internationale concurrentie aan te kunnen. Ook moeten veel meer banen flexibel worden, oftewel worden vervangen door tijdelijke contracten. Om te beginnen de banen vanaf 45 duizend euro, maar uiteindelijk allemaal.
    Voor werkgevers is dat aantrekkelijk: als de economische toestand zulks vereist, of als zich betere/ jongere/ snellere krachten aandienen, kunnen ze zonder hoge ontslagvergoedingen van hun arbeidskrachten af. Maar voor de meeste werknemers betekent dit scenario een forse aantasting van hun sociale zekerheid in geval van werkloosheid.
    Vos weet dat ook wel, maar ligt er niet wakker van. Volgens haar zal iedereen met een beetje initiatief en bijscholing in de toekomstige ‘ontplooiingstaat’ snel weer een andere betrekking kunnen vinden. De lotgevallen van de meeste veertigplussers, flexibel of niet, die worden ontslagen, wijzen vooralsnog een andere richting uit. Maar dat is ook niet de doelgroep van Mei Li Vos en haar mini-vakcentrale.


Red.:   Waarbij Arnold Koper ook meteen weer laat zien waar de schoen wringt: deze plannen zijn uitsluitend voordelig voor de van improductieve naar improductievere baan jobhoppenden beleids- en andere elites.
 

Naar Productieven en improductieven  , Economie overzicht , of site
home .