Bronnen bij Loon naar werken, algemeen: vergelijkingen

19 jul.2006

Loon-naar-werken is zeer zinnig principe, maar dat ver van de praktijk afstaat. Pas sinds de aanhoudende stroom van berichten over graaigedrag in de maatschappelijk top begint er weer enige aandacht te ontstaan voor de bespreking van dit principe, onder vergelijking van hoge en lage inkomens, en uitkeringen, al door de redactie geformuleerd als: wie duizend euro te veel verdient is even slecht als iemand die onterecht duizend euro aan uitkering krijgt. Onderstaand een eerste, nog vaag geformuleerd, blijk van dit besef:


Uit: De Volkskrant, 05-07-2006, hoofdredactioneel commentaar.

Onterechte uitkeringen...

De Amsterdamse ombudsman heeft de gemeente op de vingers getikt. Als burgers een bijstandsuitkering aanvragen, legt de Dienst Werk en Inkomen eerst een huisbezoek af. ... De ombudsman heeft de werkwijze van de DWI getoetst aan de regels en de procedures die vooraf zijn afgesproken. De geconstateerde tekortkomingen moeten dan ook worden hersteld.
    Dat neemt niet weg dat het huisbezoek een zeer nuttig instrument is gebleken. ... Uit onderzoek blijkt ook dat de populatie uitkeringsgerechtigden zeer divers is. Sommige bijstandsgerechtigden behoren tot kwetsbare groepen die nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt hebben, anderen frauderen of maken oneigenlijk gebruik van de sociale zekerheid.
    Voor goedwillende uitkeringsgerechtigden is een huisbezoek ongetwijfeld vervelend. Door sommigen kan het zelfs als vernederend worden opgevat: het benadrukt de afhankelijk ten opzichte van de overheid. Er is echter geen alternatief voor. In het verleden is duidelijk gebleken dat fraude toeneemt, als uitkeringen gemakkelijk worden verstrekt. Juist om het maatschappelijk draagvlak voor de sociale zekerheid te handhaven, is het belangrijk dat sociale diensten goed controleren.   ...

...en een onterecht salaris

Het directiesalaris bij woningcorporatie Vestia is een schoolvoorbeeld van onfatsoenlijk gedrag. De beheerder van sociale huurwoningen in Den Haag en Rotterdam betaalt zijn directeur jaarlijks 438 duizend euro; een bedrag dat ver uitstijgt boven de inkomens van collega’s in de sector. Een dergelijk inkomen is ongepast voor een maatschappelijke organisatie die huisvesting verzorgt voor huurders die gemiddeld minder dan modaal te besteden hebben. Om een publieke discussie te vermijden, heeft Vestia lang geprobeerd de zaak geheim te houden; een verkeerde aanpak die onder maatschappelijke druk nu gelukkig is losgelaten.   ...
 

Naar Loon naar werken I , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .