Bronnen bij Loon naar werken, algemeen: professional en managers

Onderstaand een aantal bronnen waaruit de huidige overmachtige en overgewaardeerde positie van de managers is. Verder wordt hier ook duidelijk gezien wat natuurlijk een waarheid als een koe is: de overbetaling van de manager leidt tot onderbetaling van de professional, want de koek kan maar een keer verdeeld worden. Ook blijkt uit onderstaande reactie hoe ernstig demotiverend en ondermijnend dit werkt op de klasse der professionals. In de praktijk is de hele klasse van managers is een uitvretende en uitbuitende bende van halve witte-boorden criminelen geworden, een soort sprinkhanenplaag die de arbeid van de professionals kaalvreet in dienst van en ten behoeve van nog grotere graaiers en schurken in de maatschappelijke top (een betrekkelijk kleine groep uitzonderingen daargelaten).
 

Uit: De Volkskrant, 10-07-2006, ingezonden brieven

Zakkenvullers

Op het nieuws dat bijna de helft van het geld van de ontwikkelingshulp naar consultants gaat (Voorpagina, 6 juli), reageerde Joris Eekhout, directeur van Voluntary Service Overseas Nederland.
    Hij stelt dat de vrijwilligers van VSO tegen hetzelfde salaris werken als ter plekke gebruikelijk is. Veel meer partijen kunnen volgens Eekhout ervoor zorgen dat die dure consultants worden aangepakt en dat de armoede doeltreffend wordt bestreden. Hieronder meer reacties.
    Het is goed dat het probleem van de dure consultants wordt gesignaleerd. Zo krijgt de voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Evelien Herfkens toch nog gelijk. Zij zei in 1999: `Het zijn fossielen. Afschaffen. Te duur`. Toch zal er voorlopig nog hulp nodig blijven, ook van westerse vakmensen.
Nijmegen, G. Goverde

Een onthullend bericht. Links lullen en rechts zakken vullen, heet dit. Een vergelijkbare gang van zaken, hoewel minder schrijnend, vindt plaats in het Nederlandse onderwijs. Daar kunnen de heren en dames politici wel onmiddellijk iets aan doen.
Santpoort-Zuid, H.C. Tijms


Red.:   Voor het bericht over de ontwikkelingshulp, zie hier .
 

Uit: De Volkskrant, 08-07-2006, door Aleid Truijens

Waar blijft dat grotemensensalaris?

Kinderen willen heus wel kiezen voor werk in de zorg


...    Tussen nu en 2011 verlaten zeventigduizend mensen het onderwijs. Waar halen we hun opvolgers vandaan? We hebben het laten gebeuren: scholen, zorginstellingen en publieke diensten moesten functioneren als ‘bedrijven’. Dus ging een groot deel van het budget naar een korst van marktconform betaalde managers en bedenkers van intussen mislukte innovaties. De hooggeprezen ‘professional’ met zijn handen aan het bed, zijn stapel na te kijken schriftjes en de ettertjes in zijn wijk, is gedegradeerd tot een sukkel die blijft hangen op het niveau van de ‘uitvoering’.
    De tucht van de markt zou bij schaarste de inkomens moeten opjagen. Maar in het onderwijs gebeurt het omgekeerde: eerstegraads, universitair geschoolde leraren worden door hun management gelijkgesteld aan 2de graads hbo’ers. Waar op de ‘markt’ doen ze dat na? Welke wiskundige, econoom of geograaf is zo gek om voor de klas te gaan staan als hij elders het driedubbele kan verdienen? Maar zonder deze leraren geen kenniseconomie.
    Nog zo’n fijn bericht: de helft van het geld dat rijke landen besteden aan ontwikkelingshulp blijft kleven aan de weldoorvoede strijkstok die consultant heet. Schande! – natuurlijk wordt dat geroepen. Maar in Nederland gebeurt al jaren precies hetzelfde. ...


Van CNN.com, 20-06-05, AP

Comp sci grads turn away from tech

With U.S. jobs going away, consulting becomes popular


As an eager freshman in the fall of 2001, Andrew Mo's career trajectory seemed preordained: He'd learn C++ and Java languages while earning a computer science degree at Stanford University, then land a Silicon Valley technology job.
    The 22-year-old Shanghai native graduated this month with a major in computer science and a minor in economics. But he no longer plans to write code for a living, or even work at a tech company.
    Mo begins work in the fall as a management consultant with The Boston Consulting Group, helping to lead projects at multinational companies. Consulting, he says, will insulate him from the offshore outsourcing that's sending thousands of once-desirable computer programming jobs overseas.
    More important, Mo believes his consulting gig is more lucrative, rewarding and imaginative than a traditional tech job. ...


Naar Loon naar werken I , Economie, overzicht , of site home .