Wederzijds respect

In Frankrijk is, verbazingwekkend, door het parlement een boerkaverbod aangenomen, en de rest van bestuurlijk Europa zit daar vreselijk mee in zijn maag. In de rest van Europa is de bevolking minstens zo islamsceptisch als in Frankrijk, en zou graag hetzelfde en nog meer willen. Wat natuurlijk volstrekt anathema is voor de kosmopolieten in de top.

De Britse minister van immigratiezaken wilde dan ook wat olie op de golven gooien (de Volkskrant, 18-07-2010, ANP):

 

'Geen boerkaverbod in Groot-Brittannië'

De Britse minister van Immigratie Damian Green voelt niets voor een boerkaverbod in Groot-Brittannië. Hij vindt het 'niet-Brits' om mensen te vertellen wat ze wel of niet mogen dragen.
    'We zijn een maatschappij van tolerantie en wederzijds respect', zei Green tegen de Sunday Telegraph.

Het deed onmiddellijk denken aan die Britse minister die had moeten getuigen in Australië over zoiets als kernproeven in het verleden, en betrapt was op een partij leugens. "Ik heb niet gelogen", was zijn respons, "Ik ben slecht economisch geweest met de waarheid".

Laten we de uitspraak van minister Green dus wat nader bekijken. Dan valt als eerste onmiddellijk op dat dat bijvoeglijke naamwoord "wederzijds" voor "respect" staat, maar niet voor tolerantie. Dat moet een onbewuste aanval van eerlijkheid zijn geweest, want het is glashelder voor wie ook maar enigszins het nieuws volgt: één van de laatste kenmerken van de islam is tolerantie. Om precies te zijn, is het zo dat één van de kenmerken van de islam die van "intolerantie" is. Daarvoor staat ook die boerka: intolerantie. En die hoofddoek. Enzovoort.

Maar nu die term waar "wederzijds" wel voor staat: respect. Als de islam al intolerant is ten opzichte van anderen, respect hebben ze nog veel minder. Hun hele heilige boek staat vol met disrepectvolle opmerkingen richting anderen. Ze hebben speciale woorden voor het disrespect dat ze voor de rest van de wereld hebben: "halal" en "haram". Die woorden betekenen doodgewoon:"Wij hebben geen respect voor jullie!"

De Britse minister roept dus op tot respect voor degenen die je minachten.

Wat wijst op de totale afwezigheid van een andere vorm van respect: zelfrespect.
 

   Rijnlandmodel  -  18 juli 2010