Pensioenen, deel 2

Er zijn problemen met de dekkingsgraad van diverse pensioenfondsen. Net als er eerder problemen waren met banken. In het tweede geval greep de bestuurlijke elite in: de banken en de rijken werden gered met tientallen en honderden miljarden. En ook nu weet de bestuurlijke elite de oplossing wel: de rijken worden gered. Zoals het ook wat burgers opviel  - twee ingezonden brieven in de Volkskrant van 19-08-2010:

  Pensioenleed

Het wordt steeds duidelijker wie de grootste verliezers van de kredietcrisis worden. Gepensioneerden en toekomstig gepensioneerden zien hun eens welvaartsvaste pensioen smelten als sneeuw voor de zon door het stoppen van de indexering en nu ook door een korting volgend jaar. Daar bovenop komt in 2011 ook nog de 'Bosbelasting'. ...

Rien van der Laan, Nieuw Vennep


Pensioenleed 2

Het gaat alle perken te buiten dat enerzijds Wellink met fluwelen handschoenen aangepakt wordt, er miljarden in de banken gepompt zijn om ze van de ondergang te redden en de bankiers weer fluitend hun bonussen opstrijken, terwijl anderzijds mensen die echt voor hun geld gewerkt hebben en nu van hun pensioen genieten, gekort worden. Er is een aantal zaken grondig mis in deze wereld.

Albert Knop, Horn

Nog een paar (de Volkskrant van 20-08-2010):

  Pensioen

Mijn pensioen is geen aanvulling voor een leuke oude dag. Ik ben één van die ouderen die nog jonge schoolgaande kinderen heeft en een hypotheek moet aflossen. Mijn pensioen is gewoon een inkomen dat ik nodig heb om van te leven. Het kan niet zo zijn dat een verkeerde boekhoudkundige regel ertoe leidt dat ik straks een inkomensverlies lijd van 14 procent. Ik heb 35 jaar lang 20 procent van mijn inkomen verplicht moeten afdragen, met de belofte van een gegarandeerd pensioen. Dus politiek Nederland, word wakker en doe er wat aan. Dit kan echt niet.

Paul Stam, Heiloo


Pensioen 3

Misschien herinner ik het me verkeerd, maar volgens mij heeft een jaar of twintig geleden de overheid enorme bedragen uit sommige pensioenfondsen 'gevorderd' om onze economie te redden en overheidstekorten aan te vullen. Het is wel een gotspe dat diezelfde overheid, die wel banken en verzekeraars redt met gebruik van belastinginkomsten, nu geen geld beschikbaar wenst te stellen om de pensioenen van mensen die hun hele leven fors betaald hebben voor een zorgenvrije oude dag veilig te stellen.

N. van Apeldoorn, Amsterdam

Helaas zal dat waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor het algemene verkiezingsgedrag. Want dan was dat allang veel eerder gebeurd.

   Rijnland  -  20 augustus 2010