Bronnen bij Psychologische krachten, verslaving: afkicken

Het afkomen van een verslaving,"afkicken",  is moeilijker naarmate de de verslavende stimulans dichter bij de biochemische processen in de hersens ingrijpen. Wat het innemen van biochemische stoffen, de traditionele vorm van verslaving, tot de op één na ergste maakt, achter het direct prikkelen van de genotscentra. Behandelaars vertellen graag en veel verhalen over hun pogingen om dit soort verslaafden te genezen, met meer dan een beetje begrip voor de positie van de verslaafde in het algemeen.
    De verhalen uit de werkelijkheid zijn meestal veel rauwer. Hier onder een voorbeeld (Volkskrant Magazine, 18-02-2012, rubriek Wat zou u doen?, door Machteld van Gelder):
  Ze pakt haar drugsverslaving weer op

Toen ik twintig jaar geleden mijn vrouw ontmoette, vertelde ze dat ze tien jaar verslaafd was geweest aan heroïne en cocaïne. Zij was op dat moment twee jaar clean; daarna is het nooit meer ter sprake gekomen. Ongeveer een jaar geleden vond ik amfetamine en veel gebruikssporen.
    Geconfronteerd daarmee zei ze blij te zijn dat ze ermee kon stoppen nu ik het wist. Maar het afgelopen jaar heb ik weer zeven keer niet mis te verstane sporen aangetroffen. Ze zegt nu dat ze het onder controle heeft. En dat het nooit meer voorkomt. Van hulpverlening wil ze niets weten.
    Moet ik het accepteren? - Naam bij de redactie bekend.

Fabel
U leeft met een aan harddrugs verslaafde vrouw. Verslaving is chronisch en gaat niet meer over. Een kenmerk is ontkenning. Uw vrouw denkt dat ze kan stoppen met gebruiken. En misschien gelooft u dat ook wel. Dat is een fabel. Zonder hulp zal zij blijven gebruiken en erover liegen. Verdiep u in het onderwerp verslaving. Hulp voor partners is te vinden bij: de Stichting Coke Van Jou en Nar-anon. Ik wens u en uw vrouw het allerbeste. - Marleen Zwart (50), Zutphen

Apart wonen
U moet uzelf niets verwijten, wat er ook met haar gebeurt. Ga apart wonen. Vertel haar dat u van haar blijft houden, maar dat dit momenteel de enige oplossing is.- Arie Buitenwerf (70), Roden

Besodemieterd
U heeft zeven keer 'gebruikssporen' gevonden. Tel daarbij alle keren dat u niets gevonden heeft en het is duidelijk dat u wordt besodemieterd waar u bij staat. En u laat het toe. Dit kan maar een kant op: van kwaad tot erger. Wilt u uw vrouw helpen, verbreek dan de relatie, geef haar de kans volledig naar de klote te gaan en op enig moment zelf te kiezen voor hulp. Als u tegen die tijd nog met haar verder wilt, pak dan het contact weer op. Ik wens u veel sterkte en wijsheid. - Ex-verslaafde vrouw (54)

Lippen
In de verslavingszorg luidt het antwoord op de vraag hoe weet je of een verslaafde liegt: dan zie je de lippen bewegen. Oftewel, laat u niet verleiden te geloven dat ze haar verslaving onder controle heeft. U hoeft dit niet te accepteren en u beschadigt uzelf door het wel te doen. U zou er goed aan doen om hulpverlening een voorwaarde te maken voor het voortbestaan van de relatie. - Joost Waterborg (30), Voorburg

Vallen
U staat op het punt om hulpverlener van uw vrouw te worden. Zij heeft geen respect voor u want ze liegt over haar verslaving. Neem de controle over uw leven en welzijn in handen en laat deze verslaafde vallen voordat zij u in haar val meetrekt. - Erik van Vliet (55), Den Bosch (ex-alcohol-verslaafde)

Kies
Ook ik heb samengewoond met iemand die na lange tijd een zware verslaving weer oppakte. Ik wilde blijven geloven in onze liefde en in hem. Ben er uiteindelijk bedrogen en 8.000 euro lichter uit gekomen. Een verslaafde kan zijn verslaving niet onder controle houden en zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Kies voor uzelf en uw eigen geluk, alleen dan zal uw partner wellicht de keuze maken te stoppen. Nu wordt haar verslaving blijkbaar gedoogd en zal zij blijven doorgaan, met de kans op erger. - Eefie van der Heiiden (38), 's-Hertogenbosch

Een grappige illustratie, die eigenlijk alle onderliggende commentaar overbodig maakt, is de eerstgenoemde reactie van de verslaafde op de ontdekking: 'Geconfronteerd daarmee zei ze blij te zijn dat ze ermee kon stoppen nu ik het wist'.
    Natuurlijk is het zo dat als ze kan stoppen als de partner het weet, ze net zo goed kon stoppen toen de partner het nog niet wist. Het feit dat ze het toen niet kon, maakt uiterst aannemelijk dat ze het nu ook niet kan. Dit alles volgens één van de adagiums van Dr. Phil uitleg of detail : "De beste voorspeller van toekomstig gedrag, is gedrag in het verleden".
    De reactie van de verslaafde is dus een leugen, en wel een leugen van de soort "gladde leugen".  Mensen die gladde leugens verkondigen zijn bijna per definitie niet bereid om iets aan de achterliggende reden van de leugen te doen. Het glad-zijn van de leugen betekent namelijk dat ze de leugen geaccepteerd hebben, En dus ook het onderliggende verschijnsel.
    Overigens is het oordeel van de verslaafde dat ze geen hulpverlening wil in hoge mate wel correct en een vorm van zelfinzicht. Hulpverlening aan een verslaafde kan slechts geboden door één enkel persoon: de verslaafde zelf. Wat de overige mensen kunnen doen, is bijzaak. Dat is de rol die hulpverleners als Dr. Phil, gedragstherapeuten, voor zichzelf zien: mensen die hun probleem al onder ogen gezien hebben, vertellen wat ze zelf eigenlijk al weten.


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

7 mrt.2012