Bronnen bij Psychologische krachten, uiterlijk: emoties

Het aflezen van emoties is nauw verwant aan het aflezen van persoonlijkheid. En het aflezen van emoties gaat de gemiddelde mens bij de gemiddelde andere mens behoorlijk goed af. Zelfs machines kunnen het leren (de Volkskrant, 04-04-2009, door Jorien de Lege):
  Computer, hoe voel ik me vandaag?

Overal ter wereld zijn universiteiten en bedrijven bezig om ‘empathische software’ te ontwikkelen. De techniek is nog niet waterdicht.

Tussentitel: Computer kan ook emoties van het gezicht aflezen

Fotobijschrift: Facereader scant het gezicht, en maakt er een computermodel van. Aan de hand van modellen wordt de emotie afgelezen.

Recht vooruit kijken, niet lachen, het hoofd recht houden en geen haar of andere zaken voor het gezicht. Mocht je in vroeger tijden nog wel eens koket lachend je paspoort in, tegenwoordig is het een hels karwei om een deugdelijke pasfoto te laten maken.
    Maar ja, computers vinden het nu eenmaal moeilijk om onderscheid te maken tussen een neutraal gezicht en een vrolijk lachend hoofd. En computers spelen een steeds grotere rol als het gaat om gezichtsherkenning.   ...
    Computers kunnen nu niet alleen met redelijke zekerheid gezichten herkennen, maar ze worden er ook steeds beter in om de uitdrukking op die gezichten te herkennen.
    Wereldwijd zijn universiteiten en bedrijven bezig om ‘empathische software’ te ontwikkelen. Ook in Nederland. Blij, boos, verbaasd, walgend, bang, verdrietig of neutraal, de FaceReader van het Amsterdamse bedrijf VicarVision kan van het gezicht aflezen welke emoties hij op dat moment beleeft. En niet alleen van een foto, maar ook bij bewegend beeld. Liever zelfs. ‘Bij emoties gaat niet om één gezichtsuitdrukking, het gaat om gezichtsgedrag,’ zegt psycholoog en directeur Marten den Uyl. ‘Als je langer naar iemand kunt kijken, zie je veel beter welke signalen hij uitzendt, dan bij één beeld.’
    De FaceReader zet beelden van een gezicht om in een nauwkeurig computermodel dat getraind is op duizenden portretten en rekent vervolgens uit welke emotie er te zien is en in welke mate. Elke keer als er iets verandert in het gezicht, verandert onmiddellijk de verhouding tussen de emoties. Want een opgetrokken lip kan al het verschil maken tussen angst en verbazing.
    Computersystemen als FaceReader worden vooral gebruik in onderzoekssituaties. Wetenschappers zijn bijzonder geïnteresseerd in gezichtsuitdrukkingen, omdat die direct informatie geven over hoe iemand zich voelt. Hoogleraar communicatiewetenschap Ed Tan van de Universiteit van Amsterdam gebruikt de FaceReader voor zijn onderzoek naar de beleving van films. ‘Je kunt iemand achteraf natuurlijk vragen hoe hij de film vond, maar dan zal hij bijna altijd een algemeen antwoord geven. Als je precies wilt weten of er bij die ene grap ook leuk was, is een gezichtsuitdrukking daar heel geschikt voor. Het gezicht is vaak heel eerlijk, omdat veel bewegingen onbewust worden gemaakt.’ Er zijn technieken om menselijke waarnemers te trainen in het analyseren van gezichtsuitdrukkingen, maar dat is bijzonder arbeidsintensief. ‘Het kost gemiddeld een uur om één minuut beeldmateriaal te analyseren. Een computer doet dat in een paar minuten.’   ...
    Maar voor het zo ver is, moet eerst de technologie zelf waterdicht zijn. De FaceReader heeft wel wat beperkingen ...


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

8 apr.2009