Bronnen bij Psychologische krachten: belang seks

Een artikel over het belang van seks laat zich moeilijk beschrijven vanwege het enorme risico om wagenwijd openstaande deuren in te trappen. Maar het onderstaande laat zien dat het nog verder gaat dan wat de meeste mensen zullen denken (DePers.nl, 21-06-2010, door Marcel Hulspas):
  Seks-strategie bepaalt kijk op leven

Piest u wel eens buiten de pot? Volgens Amerikaans onderzoek neigt u dan duidelijk naar links.

De angst onder Amerikanen voor de gevaren van drugsgebruik komt voort uit angst voor vrije seks. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania. De onderzoekers wilden eens verder kijken dan de overbekende correlatie tussen drugsangst en politieke en religieuze overtuiging.
    Menig onderzoek heeft al aangetoond dat ‘rechts’ en ‘gelovig’ gepaard gaan met angst voor de gevolgen van cannabisgebruik. In plaats van daarnaar te vragen, wilden ze van duizend geënquêteerden (studenten en leden van een internetpanel) weten hoe ze dachten over zaken als onenightstands, seks voor het huwelijk, en seks buiten het huwelijk. En daar kwam onverwacht een veel sterkere correlatie uit. Felle tegenstanders van deze vormen van ‘vrije’ seks blijken ook een overduidelijke afkeer te hebben van drugsgebruik.
    De onderzoekers wijzen erop dat deze sterk uiteenlopende opvattingen over de beste seks een evolutionaire basis hebben. Individuen kiezen voor de seksuele strategie die binnen de groep de grootste kans op reproductief succes biedt. Een deel heeft meer belang bij monogame, stabiele relaties; andere groepsleden kunnen hun voortplantingskansen juist vergroten door te proberen zoveel mogelijk partners te hebben. ...

Zo, dat is stap nummer één. Dit lijkt sterk op de gedragsstrategieën van bijvoorbeeld mezen: er zijn duidelijk twee soorten: de voorzichtigen die langdurig de kat uit de boom kijken voordat ze zich aan het maatje op de grond wagen, en de brutalen, die meteen toeslaan - in warme overvloedige tijden zijn de eersten in het voordeel (de huiskat loopt buiten vreet de brutalen op), en in koude karige tijden zijn de tweeden in het voordeel (de huiskat zit binnen en de voorzichtigen sterven van honger en kou). De natuur kent de afwisseling van goede en slechte tijden, en laat beide gedragssoorten naast elkaar bestaan.
    De beschreven twee menselijke voortplantingstrategieën zijn niet minder basaal.
    Nu is er in de moderne mensenmaatschappij een vrij sterke rem op vrije seks ingebouwd - wat doe je dan als je de laatste strategie toch ingebouwd hebt gekregen:
  Drugsgebruik leidt tot het wegvallen van remmingen en is dus bij uitstek een onderdeel van de tweede levensstijl – en dat voelt iedereen onbewust haarscherp aan.

Drugsgebruik, te beginnen dus met alcohol, heeft voor dit soort mensen dus een simpele drijfvee: seks. geen wonder dat ze er zo moeilijk van afkomen.
   Maar nu nog een stap:
  De onderzoekers maken daarna nog een volgende stap: kijkend naar de eerder gevonden, zwakkere correlaties met politieke en religieuze overtuiging, vermoeden ze dat het verschil in seksuele leefstijl niet alleen aan de basis ligt van de houding ten opzichte van drugs, maar ook ten opzichte van deze andere, zogenaamd fundamentele keuzes in het leven. Niet alleen onze morele, maar ook onze politieke en religieuze voorkeuren ontstaan in wezen op basis van onze evolutionair bepaalde houding ten opzichte van seks. Wie baat heeft bij heldere, strakke scheidslijnen op seksueel gebied, zal daar ook op politiek en religieus gebied de voorkeur aan geven.

Kortom: mensen zijn "links" vanwege hun innerlijke drang naar veel vrije seks, en mensen zijn "rechts" vanwege hun innerlijk drang naar normale binnen-relationele seks. Wat volkomen overeenkomt het het standaardbeeld van de "losbandige linkse losbol".

Natuurlijk zie je het overheersende belang van seks al terug bij jongeren (de Volkskrant, 25-04-2012, column door Aleid Truijens):
  Aan oerwetten kun je niks veranderen

...    Er is veel getob over seks onder pubers, maar dat gaat meestal niet over het stellen van grenzen. Wel over de prangende vraag waarom je vrienden elke weekend na het uitgaan een condoom over hun banaan schuiven, maar jij niet. Of waarom alle jongens, inclusief jouw aanbedene, steevast op dezelfde drie beeldschone meisjes vallen. Liefde en seks zijn prachtig - je voelt je uitverkoren - maar om precies dezelfde redenen meedogenloos: wrede selectie, distinctiedrift en machtsvertoon. Aan die oerwetten verander je niks. Het lespakket zwijgt erover, en in het kringgesprek roer je het niet aan, je zou wel gek zijn.    ...

Natuurlijk spreken die lespakketten niet hierover - dit gaat regelrecht in tegen talloze heilige huisjes en de politieke correctheid. Het is net zoiets als IQ en ras ... : Alle mensen zijn gelijk, alle culturen zijn gelijk, en man en vrouw zijn gelijk.


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

20 jul.2010