Bronnen bij Psychologische krachten: partnerkeuze

Het bestaan van een "zesde" zintuig in de vorm van een structuur in de neus die verbinding heeft met basale delen van de hersenen is al vrij lang bekend - zonder dat bekend was wat de functie ervan was. Net als de neus leek het te gaan om detectie van stoffen in de lucht, maar er was geen directe "geur"-ervaring mee verbonden. Later bleken de betreffende stoffen "feromonen" te zijn, stoffen uitgescheiden via het menselijke zweet. Nog wat later bleken ze verband te hebben met seksuele voorkeur. En weer wat later bleek het evolutionaire nut: dit had te maken met de compatibiliteit van het immuunsysteem.

Het verband van immuunsysteem met partnerkeuze is tweeërlei: ieder mens (en dier) draagt in en om zich een hele biotoop aan bacteriën en virussen die op het menselijke lichaam leven, deels symbiotisch, deels parasiterend, en deels ziekmakend. Dat de mens er niet ziek van wordt en overmeesterd, is de taak van het immuunsysteem - dat bestrijdt al deze indringers, waar nodig.

Nu is er zowel in de biotoop van indringers als het menselijke afweersysteem een aanzienlijke tot grote variatie - wat het ene individu met gemak bestrijdt, kan een ander ziek van worden.

Als mensen intiem met elkaar omgaan, krijgen ze direct te maken met de biotoop van indringers van die andere(n). Het is dus van groot belang dat die andere biotopen niet overeenkomen met zwakheden van het individu - met zwakheden in het eigen immuunsysteem. Hetgeen het sterkst geldt bij de partnerkeuze. Vandaar de noodzaak van een extra orgaan.

Daar komt bij de partnerkeuze nog een factor bij. Die nog essentiëler er is: de nakomeling van de twee partners wordt als foetus gedragen in het lichaam de moeder. En die nakomeling moet dus óók goed kunnen omgaan met de biotoop van de moeder. Zo niet, krijg je zwakke nakomelingen. Dus de structuur van het immuunstelsel van het potentiële kind is hoogst essentiële factor bij het bepalen van keuze van partner. Iets dat natuurlijk het best gedetecteerd wordt door het individu dat het kind draagt: de aanstaande moeder.

Inmiddels is het onderzoek zo ver, dat aan de hand van het immuunsysteem van man en vrouw, en de (in)compatibilitiet ervan, vastgesteld kan worden wat ze van elkaars geuren en feromonen zullen vinden. Hier een verlag van een populaire versie van zo'n onderzoek (Leids universiteitsblad Mare, 29-04-2004, door Jeroen Overduin):
  ‘Mag ik effe snuffelen?’

‘En gewoon lachen hè? Jullie hoeven niet met ze te trouwen, maar het zijn toch leuke jongens!’ Omroepicoon en vaderfiguur Paul Witteman stelt de nerveus giechelende meisjes glimlachend op hun gemak. De studentes van het Augustijnse cordial Venus waren afgelopen zaterdag te zien in de eerste uitzending van Nieuwslicht, een programma dat actuele gebeurtenissen vanuit een wetenschappelijke invalshoek beschouwt. De drie staken daartoe hun neus in de T-shirts van zeven heren van roeivereniging Asopos, die de kledingstukken twee dagen en twee nachten hadden aangehouden.
    ‘Die ruikt zuur!’ roept Eerstejaars psychologie Michelle Hubèr (18) met een vies gezicht uit op Nederland 3. En over de lekkerste: ‘Nou, nou… die neem ik mee naar huis!’ ... ‘Professor Klaas’ van het LUMC mag het uitleggen op Nederland 3. Volgens hem baseren mensenvrouwtjes hun partnerkeuze ten dele op de geur dat het mannetje afscheidt. Met het lekkerst ruikende mannetje brengen zij namelijk nageslacht voort met de meest gevarieerde genen, dus kinderen met optimale weerstand.
    ... Drie manshoge camera’s zwermen om Witteman. De presentator wendt zich tot Hubèr. Van haar een close-up. ‘Die drie jongens daar vond je het lekkerst ruiken. Kies maar uit welke je het leukst vindt,’ gebiedt de show host. Maar voor de studente geen liefde op het eerste gezicht: ‘Mag ik effe snuffelen?’ Gijs van Schayk (20), eerstejaars Japanologie, is de gelukkige en blijkt ook de lekkerste man uit de geurproef te zijn. Hij mag samen met Hubèr dineren op kosten van de VARA.

Het algemene resultaat: met enkele uitzonderingen, waar de natuur altijd voor lijkt te zorgen, is prima te voorspellen welke jongens de meisjes het lekkerst vinden ruiken. En zelfs met de keuze op het uiterlijk is er een, zwakker, verband.
    Meer over dit soort onderzoek hier  .
    Er zijn culturen die systematisch tegen deze kracht van de natuur ingaan, middels de praktijk van uithuwelijken, zoals die van India uitleg of detail en veel islamitische landen uitleg of detail . Het kan niet anders dan dat dit negatieve gevolgen heeft voor de genetische en algehele gezondheid van de leden van die betreffende culturen uitleg of detail .


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

17 mei 2012