Bronnen bij Psychologische krachten: depressie, antidepressiva

Het voor de hand liggend verband tussen het zo frequent voorschrijven van antidepressiva en een verlegde grens aangaande ongemak en storing  is nu ook tot de rest van de maatschappij doorgedrongen (de Volkskrant, 13-06-2012, van verslaggeefsters Ianthe Shadat en Anneke Stoffelen):
  'Neem een Prozac en aan je werk'

Bijna een miljoen Nederlanders slikken medicijnen tegen volksziekte nummer 2: depressie. Wat de wetenschap al jaren weet - antidepressiva helpen nauwelijks - dringt nu ook door tot de arts. Die schrijft plots alleen Prozac voor bij zware depressies.


Terwijl in de wetenschap al jaren bekend is dat antidepressiva niet of nauwelijks werken, slikken bijna een miljoen Nederlanders deze pillen. Afgelopen week stelde het Nederlands Huisartsen Genootschap dat huisartsen terughoudender moeten zijn met het voorschrijven van antidepressiva. Hoe kan het dat dit inzicht jaren op zich liet wachten?
    Depressie is volksziekte nummer 2 in Nederland, na hart- en vaatziekten, en voor de farmaceutische industrie daarmee een lucratieve business. De opmars van de antidepressiva begon in de jaren negentig. Het commercieel succes van medicijnen als Prozac of Seroxat - na het wegvallen van de patenten ook verkrijgbaar onder de stofnamen fluoxetine en paroxetine - is ongekend. Pillen die behalve bij depressies ook voor angst, dwang, slaapproblemen en voortijdige zaadlozingen worden voorgeschreven. En nog steeds komen er nieuwe middelen op de markt.
    Dat is opmerkelijk, want eigenlijk is al een paar jaar bekend dat de pillen, zeker bij milde depressies, niet beter werken dan een placebo. 'De farma-industrie weet al sinds de eerste studies dat er alleen enig effect zichtbaar is bij zware depressies', zegt Rob Heerdink, farmaco-epidemioloog aan de Universteit Utrecht. 'Maar daar hebben de fabrikanten natuurlijk nooit de nadruk op gelegd. Resultaten zijn steeds gepresenteerd alsof ze gelden voor het hele palet aan klachten.'
    Het besef dat antidepressiva niet of nauwelijks werken, dringt langzaam maar zeker door. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft nu in zijn richtlijn opgenomen dat antidepressiva alleen nog dienen te worden voorgeschreven bij zware depressies.    ...

De oorzaak voor de zo sterk verschoven grens bestond uit meerdere factoren: het idee geholpen te kunnen worden of te helpen, het idee van de maakbaarheid van ziel of leven, en het gemak boven de werkelijke bestrijding: verandering van leven en/of denken - dat wil zeggen: cognitieve therapie of iets dergelijks. Dat laatste is moeilijk, omdat je dan moet toegeven dat je zelf iets fout hebt gedaan.


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

14 jun.2012