Bronnen bij Psychologische krachten, cirkels: migraine

Een van de aanwijzingen voor het bestaan van cirkelprocessen is het verschijnsel van placebo: dat nepmedicijnen of nepbehandeling ook een meetbare verbetering van de lichamelijke en geestelijke toestand kan bereiken, zie bijvoorbeeld onderstaande bron (de Volkskrant, 18-03-2006, door Maarten Evenblij):
  Gaatje in het hart heeft toch invloed op migraine

Het 'gaatje' blijft cardiologen en migrainespecialisten kopzorgen geven. Dit lek in de scheidingswand tussen linker- en rechterboezem van het hart komt relatief vaak voor bij mensen met migraine. Met een ingenieuze techniek, waarbij een implantaat (soort parapluutje) via de liesadel in het hart wordt gebracht, kan het gaatje worden dichtgemaakt. Dat is een bewezen therapie die de kans op een tweede herseninfarct vermindert. Maar helpt het ook tegen migraine? ...
    Afgelopen maandag werd op een internationaal cardiologen congres in Atlanta een betere studie gepresenteerd. Van 147 patiënten met een behoorlijk gat in het hart en ernstige migraine kreeg de helft een behandeling en de andere helft een schijnbehandeling. Die laatsten werden wel verdoofd, kregen een sneetje in de lies en drie maanden lang aspirine, maar geen parapluutje. De voorlopige resultaten laten wel een effect zien, maar zeker niet ze groot als verwacht.
    Zo werd het gewenste eindpunt van halvering van het aantal migrainedagen in 50 procent van de patiënten, zes maanden na de operatie, niet gehaald. Men kwam tot 42 procent vermindering, terwijl de gefopte patiënten 23 procent van de doelstelling haalden. Wel nam de hoofdpijnbelasting (combinatie van duur en aantal hoofdpijnaanvallen) significant af: 37 procent bij de behandelden en 17 bij de placebogroep. ...

Deze percentages zijn uitstekend te verklaren door aan te nemen dat migraine een objectieve oorzaak heeft, een vorm van hoofdpijn, die, als deze eenmaal in werking is getreden, versterkt wordt door een cirkelproces: de patiënt voelt de objectieve oorzaak, maakt zich daar druk over, waardoor de hoofdpijn erger wordt, waardoor de hoofdpijn toeneemt, wat de patiënt voelt, waardoor hij zich nog meer zorgen maakt, ad infinitum.
    Bij de behandeling, placebo of niet, denkt de patiënt dat hij genezen gaat worden, dus de zorgen nemen af. Dus de hoofdpijn neemt af. De patiënt voelt zich dus echt beter worden, en zijn zorgen nemen nog verder af, enzovoort. Maar hier niet noodzakelijkerwijs ad infinitum, want als de patiënt ook een objectieve hoofdpijn had, blijft die natuurlijk bestaan.


Naar Psychologische krachten , of site home  .

20 mrt.2006